Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Iniciatíva maloobchodníkov víta opatrenia vlády pre firmy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov vznikla ako reakcia na súčasnú kritickú situáciu v maloobchode.

Bratislava 30. marca (TASR) - Iniciatíva slovenských maloobchodníkov víta opatrenia vlády, ktoré kabinet oznámil v nedeľu (29. 3.) na podporu zamestnávateľov a živnostníkov. Niektoré opatrenia však iniciatíva považuje za nedostatočné, neriešiace problémy maloobchodu.

"Vítame rozhodnutie vlády SR prijať viacero opatrení na ochranu podnikateľov a živnostníkov pred dosahmi pandémie COVID-19. Rozumieme, že ide len o prvý návrh opatrení novej vlády, avšak ako iniciatíva združujúca slovenských maloobchodníkov ich nepovažujeme v tejto chvíli za dostatočné, keďže neriešia viacero problémov, ktorým maloobchodníci čelia," uviedli slovenskí maloobchodníci v reakcii na opatrenia vládneho kabinetu.

Viaceré opatrenia sú podľa iniciatívy nedostatočne zadefinované a z pohľadu maloobchodníkov zatiaľ nejednoznačné. "Nastavený maximálny limit príspevkov 200.000 eur na jednu spoločnosť považujeme za diskriminačný voči väčším zamestnávateľom a môže ohroziť veľké množstvo pracovných miest," upozornili slovenskí maloobchodníci.

Podčiarkli, že žiadne z opatrení nerieši problém s platením nájomného. "Väčšina prenajímateľov naďalej vyžaduje platby aj za prenájom priestorov prevádzok, ktoré nemôžeme využívať," informovala iniciatíva.

Maloobchodníci patria podľa iniciatívy medzi najzasiahnutejšie časti slovenskej ekonomiky. "Vyzývame preto vládu, aby pripravila aj adresné opatrenia pre tento segment. Okrem kompenzácie miezd zamestnancov považujeme za nutné pripraviť aj legislatívnu úpravu vzťahov s prenajímateľmi tak, aby boli vzájomné vzťahy oboch strán rovnocenné. Za Iniciatívu slovenských maloobchodníkov sme pripravení na takýchto opatreniach spolupracovať a kedykoľvek ich konzultovať," dodali slovenskí maloobchodníci.

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov vznikla ako reakcia na súčasnú kritickú situáciu v maloobchode. Podpísalo sa pod ňu niekoľko desiatok veľkých a menších maloobchodných spoločností a prezentuje tak názor väčšiny spoločností v tomto segmente.