Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO:Iniciatíva stredné Slovensko preferuje na severojužné prepojenie

Na snímke zľava primátor mesta Žiar nad Hronom Peter Antal, primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč, primátor mesta Dolný Kubín Roman Matejov, primátor mesta Ružomberok Igor Čombor, primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko, primátor mesta Brezno Tomáš Abel, primátor mesta Krupina Radoslav Vazan, starosta obce Podbrezová Ladislav Kardhordó a primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová počas tlačovej konferenie v súvislosti so vznikom združenia Iniciatíva stredné Slovensko a podpísanie Zmluvy o združení. Banská Bystrica, 30. mája 2017. Foto: FOTO TASR - Branislav Račko

Iniciatívu stredné Slovensko, ktorej cieľom je urýchliť proces budovania severojužného prepojenia daného regiónu, dnes v Banskej Bystrici podpísalo deväť primátorov.

Banská Bystrica 30. mája (TASR) - Iniciatívu stredné Slovensko, ktorej cieľom je urýchliť proces budovania severojužného prepojenia daného regiónu, dnes v Banskej Bystrici podpísalo deväť primátorov - zakladajúcich členov rovnomenného združenia. Ako pri podpise uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, čelní predstavitelia miest tak reagujú na to, že aj napriek prísľubom zo strany Ministerstva dopravy a výstavby SR a Národnej diaľničnej spoločnosti, že sa rozbehnú projekty severojužného prepojenia Banskobystrického a Žilinského kraja, sa doteraz tak nestalo.

Podľa neho vznikom iniciatívy sa vytvorí platforma, ktorá by mala byť pri všetkých otázkach týkajúcich sa daného dopravného prepojenia a mala by komunikovať s kompetentnými. "Iniciatíva sa chce rozšíriť aj o ďalšie obce a mestá, tak aby mala ešte väčší hlas. Chceme, aby stredné Slovensko nebolo odstavené od rozvoja, pretože všade inde sa stavajú moderné cesty, ale stredné Slovensko je z tohto procesu vynechané," uviedol primátor Ružomberku Igor Čombor.

Podľa jeho slov je takto negatívne zasiahnutých 13 okresov v oboch krajoch a 20 percent územia republiky, na ktorom žije približne milión obyvateľov. "Tento evidentný proces odstavovania stredného Slovenska od rozvoja je dnes taký zjavný, že už nikoho nenecháva pokojným," dodal s tým, že podľa neho severojužné prepojenie na linke Budapešť - Krakov by oživilo celý región stredného Slovenska na dlhé desaťročia.

Okrem zapojenia ďalších samospráv do iniciatívy plánujú jej zakladatelia spustiť na podporu urýchlenej výstavby cesty aj petíciu občanov.