Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Inovatívne technológie v letectve na Slovensku

Foto: Litech

Liptovský Mikuláš 20. februára (OTS) - Riaditeľ slovenskej spoločnosti Litech, Ing. Jozef Žarnovičan a zástupca ruskej spoločnosti AT Energy, podpísali dňa 9.februára 2017, memorandum o spolupráci na projektoch inovatívnych technológii pre autonómnu leteckú dopravu a ostrovnú energetiku.

Hlavnou činnosťou spoločnosti Litech bude rozvíjať škálu finálnych produktov pre sériovú výrobu a to hlavne energetických zdrojov na báze vodíkových palivových článkov pre letecký priemysel a výrobu vodíka na chemickej báze pre potreby európskeho trhu. Druhým dôležitým projektom, ktorý spoločnosť Litech na Slovensku spustí, bude výroba špecializovaných leteckých prepravných bezpilotných prostriedkov s energetickým zdrojom na báze vodíkových palivových článkov s nepretržitou dobou prevádzky do 4. letových hodín.

Technológia tohto typu vodíkových palivových článkov nemá v Európskom regióne konkurenciu, preto sa spoločnosť Litech plánuje zaradiť na popredné miesto v rámci európskeho trhu energetických zdrojov na báze vodíka a rovnako byť silným partnerom na trhu s autonómnou regionálnou leteckou prepravou.

Spoločnosť Litech plánuje zapojiť do týchto projektov Slovenskú vedeckú obec, Slovenské štátne aj súkromné výrobné podniky v tejto oblasti a vytvoriť tak podmienky pre nový exportný artikel Slovenskej republiky.

Viac informácií na www.litech-solutions.com