Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Inšpektoráty práce preverujú podozrenia zo zamestnávania živnostníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Kontrolná akcia inšpektorov práce a kontrolórov FS sa uskutočnila 12. októbra tohto roku vo vybraných podnikateľských subjektoch v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Inšpektoráty práce aktuálne preverujú podozrenia z nelegálneho zamestnávania samostatne zárobkovo činných osôb. Podozrenia vyplynuli z mimoriadnej kontrolnej akcie Národného inšpektorátu práce (NIP) v spolupráci s finančnou správou (FS). Informoval o tom v pondelok hovorca inšpektorátu Ladislav Kerekeš.

"Cieľom akcie bola kontrola dodržiavania zákazu nelegálneho zamestnávania samostatne zárobkovo činných osôb. Inšpektori práce zamerali svoju pozornosť na fenomén takzvaných falošných živností, ktorý spočíva v tom, že zamestnávatelia využívajú závislú prácu fyzických osôb, ale namiesto riadneho pracovnoprávneho vzťahu takéto osoby zamestnajú na živnosť," objasnil Kerekeš.

Kontrolná akcia inšpektorov práce a kontrolórov FS sa uskutočnila 12. októbra tohto roku vo vybraných podnikateľských subjektoch v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji. Jednotlivé inšpektoráty práce v súčasnosti preverujú podozrenia z porušenia zákazu nelegálneho zamestnávania v tejto forme u desiatich fyzických osôb.

Kerekeš dodal, že z pohľadu inšpekcie práce ide o závažný problém, pretože na jednej strane dochádza k porušovaniu zákona zo strany zamestnávateľov, pričom na druhej strane osoby pracujúce na živnosť takto prichádzajú o široký rozsah ochrany ich práv. "Ako príklad možno uviesť platenú dovolenku, prestávky v práci, zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia práci, stravovanie a podobné, ktoré im vyplývajú z jednotlivých ustanovení Zákonníka práce," uzavrel Kerekeš.