Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Inšpektori rozbiehajú akciu škrtič, zamerajú sa na rizikové povolania

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Inšpektori budú preverovať najmä či zamestnávatelia uzatvárajú zamestnávateľské zmluvy, či sú uzatvárané do 30. dňa odo dňa, keď zamestnanec začal vykonávať rizikovú prácu.

Bratislava 7. septembra (TASR) – Inšpektoráty práce rozbiehajú kontrolnú akciu "škrtič", počas ktorej sa zamerajú na dodržiavanie povinností zamestnávateľov v oblasti doplnkového dôchodkového sporenia zamestnancov zaradených do rizikových kategórií. Mimoriadne celoslovenské kontroly sa robia oddnes až do konca mesiaca. V prípade zistenia závažných alebo opakovaných nedostatkov, budú inšpektoráty práce ukladať pokuty, ktorých výška môže dosiahnuť až 100.000 eur.

"Zamestnancom na rizikových pracoviskách zákon umožňuje získať doplnkový dôchodkový príjem v starobe po skončení výkonu práce. Inšpektori budú preverovať najmä či zamestnávatelia uzatvárajú zamestnávateľské zmluvy, či sú uzatvárané do 30. dňa odo dňa, keď zamestnanec začal vykonávať rizikovú prácu. Overia si aj to, či zamestnancom platia príspevky vo výške 2 % z vymeriavacieho základu a v lehote určenej zákonom," povedala TASR hovorkyňa Národného inšpektorátu práce (NIP) Slavěna Vorobelová.

V zmysle zákona sú odvody platené zamestnávateľom na účet zamestnanca, ktorý uzavrel účastnícku zmluvu. Zamestnanec môže na tento účet prispievať aj dobrovoľne. Povinnosti sa vzťahujú na široký okruh zamestnancov pracujúcich v rôznych odvetviach, a to nielen vo výrobnej sfére. Najmä na rizikové zamestnania v priemysle, stavebníctve, kde pôsobia rizikové faktory, ako napríklad hluk, vibrácie, prach, ale aj na zamestnancov pracujúcich v odvetví zdravotníctva a sociálnych služieb. Týchto zamestnancov pri práci ovplyvňujú rizikové faktory ako sú biologické a psycho-sociálne, napríklad nadmerná záťaž pri manipulácii s ležiacim pacientom. Počas kontrol budú inšpektori práce poskytovať aj bezplatné poradenstvo.

"Na doplnkový dôchodok majú nárok zamestnanci, ktorí vykonávajú prácu zaradenú na základe rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva do tretej alebo štvrtej kategórie. Nárok sa rovnako vzťahuje aj na umelcov vykonávajúcich profesiu tanečníka bez ohľadu na štýl a techniku v divadlách a súboroch, alebo na hudobných umelcov vykonávajúcich profesiu hráča na dychový nástroj. Zamestnanci, ktorí vykonávajú rizikovú prácu a vedia, že zamestnávateľ za nich neodvádza príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, majú možnosť kedykoľvek podať podnet na miestne príslušný inšpektorát práce. V rámci tejto úlohy je možné preveriť aj to, či si práve ich zamestnávateľ spomínané povinnosti plní," dodala hovorkyňa NIP.