Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO:Inšpektori udelili pokutu za nelegálnu prácu 156 zamestnávateľom

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a vpravo generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Kontroly tiež ukázali, že až 30 % všetkých kontrolovaných zamestnancov boli pracujúci na dohodu.

Bratislava 2. februára (TASR) - Inšpektori udelili 156 pokút za nelegálne zamestnávanie v celkovej výške 468.290 eur. Celkovo skontrolovali 1941 zamestnávateľov a 4711 zamestnávateľov. Vyplýva to z výsledkov kontroly Istota, ktorá bola zameraná na nelegálnu prácu a nelegálne zamestnávanie. Na dnešnej tlačovej konferencii o nich informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR Marián Valentovič.

Inšpektori sa v rámci kontrol zamerali na zamestnávateľov pôsobiacich v oblasti maloobchodu, služieb a na menšie prevádzky. "Skontrolovaných bolo 1941 zamestnávateľov a skontrolovali sme 4711 zamestnancov. Inšpektori zistili u 156 zamestnávateľov nelegálne zamestnávanie, čo je približne 8 % z celkového počtu a zistili 227 prípadov nelegálne zamestnaných občanov. Ide zhruba o 5 % z celkového počtu kontrolovaných," vyčíslil Valentovič.

V 156 prípadoch pritom bola udelená pokuta vo výške 468.290 eur. "Ide o predbežnú výšku, nakoľko bude prebiehať správne konanie a výška sa môže meniť," vysvetlil šéf ústredia práce.

Kontroly tiež ukázali, že až 30 % všetkých kontrolovaných zamestnancov boli pracujúci na dohodu. "Zhruba 7 % skontrolovaných uchádzačov o zamestnanie neboli ani pracovníci na dohodu, boli nelegálne pracujúci. V týchto prípadoch budeme postupovať v zmysle zákonom ustanovených podmienok," doplnil Valentovič.

Ako zhodnotil minister práce Ján Richter (Smer-SD), hoci bola táto kontrolná akcia oznámená dopredu, z výsledkov kontrol "nemôže mať nikto radosť". Kontroly zároveň podľa neho ukázali na vysokú pravdepodobnosť, že sú naďalej vo veľkom zneužívaní dohodári a nie je dodržiavaný zákon o minimálnej mzde. "Rozbor zneužívania dohôd je veľavravný. Najmä v službách je zneužívaná aj nelegálna práca, aj nelegálne zamestnávanie," dodal Richter.




Za posledné štyri roky odhalili vyše 7000 ľudí pracujúcich načierno

Za posledné štyri roky na Slovensku zákaz nelegálneho zamestnávania porušilo 3718 zamestnávateľov. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce (NIP) Andrej Gmitter. "V rokoch 2012 až 2015 sme skontrolovali spolu 70.896 zamestnávateľov. Zákaz nelegálneho zamestnávania porušilo 3718 zamestnávateľov tým, že nelegálne zamestnávali až 7036 osôb," vyčíslil Gmitter.

K nelegálnemu zamestnávaniu pritom podľa jeho slov najčastejšie dochádza v odvetví stavebníctva, veľkoobchodu, v ubytovacích a stravovacích službách. "Najčastejšie dochádza k nelegálnemu zamestnávaniu v malých podnikoch s jedným až 9 zamestnancami," doplnil Gmitter.

V roku 2015 bolo najviac nelegálne zamestnaných v Košickom kraji.

Podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) je nelegálne zamestnávanie závažný problém, ktorý oberá ľudí napríklad nielen o nemocenské dávky, ale upiera im aj právo na odpočinok, či na dovolenku. "V roku 2012, keď sme preberali vládu, vykonali inšpektori 12.000 kontrol, v roku 2015 je to dvakrát toľko. Skoro 24.000. Vlani bolo za posledné štyri roky odhalených najviac prípadov nelegálneho zamestnávania," skonštatoval Richter.

Vlani bolo pritom nelegálne zamestnaných 2686 ľudí. "V porovnaní s rokom 2012 to predstavuje nárast o 290 % zistení. Hovorí to o tom, že špecializovaný útvar Kobra a ľudia na inšpektorátoch práce si úlohy plnia," doplnil Richter.

V roku 2012 bolo uložených 312 pokút v sume 675.000 eur, vlani ich bolo 993 v sume 3,5 milióna eur. "Predstavuje to nárast o 410 %," vyčíslil minister práce.

Zároveň dodal, že kontroly budú naďalej pokračovať a odhaľovať zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú ľudí "načierno". "V boji proti nelegálnej práci je veľmi dôležitá súčinnosť samotných zamestnancov, ktorí si musia uvedomiť, že pri práci načierno sa ochudobňujú aj o svoje sociálne nároky do budúcnosti," dodal Richter.