Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Inšpektori kontrolujú nelegálne zamestnávanie cudzincov z 3. krajín

Ilustračné foto. Foto: TASR

Kontroly potvrdili, že najčastejšie sú z tretích krajín na Slovensku zamestnaní Srbi či Rumuni.

Bratislava 19. februára (TASR) - Inšpektori práce preverujú podmienky zamestnávania ľudí z tretích krajín na Slovensku. V týchto dňoch sa uskutočňuje už druhá kontrola zameraná na nelegálne zamestnávanie.

Inšpektori práce vykonávajú kontroly na základe oznámení alebo informácií, ktoré majú k dispozícii od cudzineckej a hraničnej polície. "V poslednom období sa vo zvýšenej miere kontroluje najmä výkon prác cudzincov z tretích krajín, ktorí prichádzajú pracovať na Slovensko. Výkon kontroly nelegálneho zamestnávania je zameraný aj na slovenských zamestnancov," priblížil na pondelkovom stretnutí s médiami hlavný inšpektor práce Marián Foltín z Inšpektorátu práce Bratislava. Kontroly spustené v tomto roku sú podľa jeho slov v štádiu prešetrovania, získavania dokladov a overovania samotného nelegálneho zamestnávania.

Kontroly potvrdili, že najčastejšie sú z tretích krajín na Slovensku zamestnaní Srbi či Rumuni. Minuloročné kontroly nelegálneho zamestnávania pritom odhalili niekoľko pochybení, ktorých sa zamestnávatelia dopúšťali. "Vlani bolo najčastejším zistením neprihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne, chýbal formulár. Čiže buď slovenskí zamestnanci, alebo cudzinci neboli prihlásení. Medzi nedostatky patril aj chýbajúci pobyt na území SR alebo povolenie na prácu," priblížil Foltín.

Inšpektori práce si "posvietili" aj na zamestnávanie ľudí prostredníctvom agentúr dočasného zamestnávania. Podľa Foltína sa však vo všeobecnosti nedá povedať, že nelegálne zamestnávanie je problémom len agentúr. Upozornil na to, že zamestnávanie cudzincov sa vo väčšej miere rozbehlo v minulom roku. "V ďalšom období bude priestor na zhodnotenie," dodal.