Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Inšpektori sa vrátia do Atén dokončiť revíziu plnenia podmienok

Jeroen Dijsselbloem Foto: TASR/AP

Rozhodli o tom dnes ministri financií eurozóny.

Brusel 7. marca (TASR) - Inšpektori sa vrátia do Atén s cieľom dokončiť previerku plnenia reformných opatrení, od ktorej závisí uvoľnenie ďalších financií pre Grécko. Rozhodli o tom dnes ministri financií eurozóny. Informovala o tom agentúra AP.

Ako uviedol predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, inšpektori by sa mohli do Atén vrátiť už v utorok (8.3.), keďže sa obe strany na viacerých veciach zhodli. Na druhej strane upozornil, že grécka vláda musí urobiť viac, ak chce docieliť úspešné dokončenie previerky zo strany inšpektorov, najmä čo sa týka zaplátania dier v rozpočte a hlbších reforiem v niektorých oblastiach.

Dijsselbloem tak potvrdil predchádzajúce vyhlásenia komisára Európskej únie pre menové a hospodárske záležitosti Pierra Moscoviciho. Ten uviedol, že očakáva súhlas ministrov financií s návratom inšpektorov do Atén. Úspešné dokončenie prvej revízie plnenia podmienok tretieho úveru Gréckom umožní uvoľniť Aténam ďalšiu splátku z finančnej pomoci a vytvorí aj priestor na začatie diskusií o zmiernení vysokého dlhu.

Aj keď Grécko zrealizovalo väčšinu požiadaviek zo strany veriteľov, naďalej má problémy s jednou z najcitlivejších podmienok, ktorou je dôchodková reforma. Najmä Medzinárodný menový fond (MMF) sa domnieva, že grécka vláda nie je v oblasti reforiem v súčasnej finančnej situácii dostatočne razantná.

Podľa gréckeho ministra financií Euklida Tsakalotosa je však načase, aby sa previerka dokončila do 1. mája. "Nemôžeme donekonečna pokračovať v debate o dôchodkovej reforme," vyhlásil Tsakalotos a pripomenul, že dôchodky sú súčasťou siete sociálneho zabezpečenia. Požiadavky MMF na ďalšie zníženie dôchodkov označil za "veľmi prekvapujúce" a poukázal na vyšší výber daní v Grécku a miernejší ako očakávaný pokles gréckej ekonomiky v minulom roku.