Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Inštalovaný výkon pre obnoviteľné zdroje energií sa zvýši o 170 MW

Na snímke predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) Peter Dovhun. Foto: TASR - Martin Baumann

Oznámil to na brífingu Peter Dovhun, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Inštalovaný výkon pre obnoviteľné zdroje energií (OZE) sa v SR zvýši o ďalších 170 megawattov (MW). Oznámil to vo štvrtok na brífingu Peter Dovhun, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), za účasti štátneho tajomníka Ministerstva financií (MF) SR Marcela Klimeka a štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva (MH) SR Karola Galeka.

"Minulý rok po spustení prevádzky nových vedení medzi Maďarskom a Slovenskom sme zvýšili kapacitu pre nové inštalované zdroje (solárne a veterné elektrárne) o 407 MW. Po našich výpočtoch jednak na základe priepustnosti sústavy a jednak schopnosti a kapacity zabezpečovať flexibilitu, teda stabilitu systému, dnes oznamujeme zvýšenie o ďalších 170 MW," spresnil Dovhun.

"Keď sa na to pozrieme v kontexte posledných rokov, do roku 2021 sme mali viac ako 500 MW inštalovaného výkonu solárnych a veterných elektrární, tak v priebehu posledných 12 mesiacov zvyšujeme kapacitu na inštalovaný výkon takmer dvojnásobne," priblížil generálny riaditeľ SEPS.

Podľa Klimeka pri OZE ide predovšetkým o energetickú bezpečnosť a klimatickú budúcnosť. "V tomto zmysle to, čo dnes prezentujeme, teda druhé zvýšenie kapacít OZE v priebehu dvoch rokov, čím sa ich výkon zdvojnásobí, je jednak otázkou našej zelenej budúcnosti a jednak od 24. februára našej energetickej nezávislosti," poznamenal štátny tajomník MF SR.

Pri podpore OZE sa podľa Galekových slov prechádza od doterajšieho tzv. priebežného financovania na tzv. investičnú podporu, ktorá je a bude financovaná z európskych zdrojov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/DPA

"Podarilo sa nám pre nové OZE nastaviť 122 miliónov eur v rámci plánu obnovy, v rámci modernizačného fondu je to takmer 400 miliónov eur a ďalšie finančné prostriedky potečú aj v rámci nového programového obdobia zo štrukturálnych fondov," dodal štátny tajomník MH SR.

"V súvislosti s lokálnymi zdrojmi sme zareagovali na požiadavky trhu na vyššiu možnosť využitia vlastnej vyrobenej elektriny, a preto sme v skrátenom legislatívnom konaní uvoľnili inštitút lokálneho zdroja a dnes si môžu tak domácnosti, ako aj podnikatelia inštalovať zariadenia s jediným obmedzením výkonu, ktorým je nepresiahnutie maximálnej rezervovanej kapacity," doplnil Galek.

Podľa SEPS zvýšenie inštalovaného výkonu umožní splniť cieľovú hodnotu inštalovaného výkonu pre fotovoltické elektrárne (FVE) a veterné elektrárne (VTE) stanovenú pre cieľový rok 2024, ktorá je uvedená v dokumente Integrovaný národný energetický a klimatický plán na roky 2021 až 2030, až na 125 %. Tento plán, ktorý schválila v roku 2019 vláda SR, ukladá dosiahnuť do roku 2030 celkový inštalovaný výkon FVE a VTE vo výške 1700 MW.

Inštalovaný výkon pre FVE a VTE bol podľa SEPS 11 rokov, až do konca roka 2020, zastropovaný na úrovni 534 MW. K prvému uvoľneniu stop stavu prišlo až v roku 2021, keď sa kapacita pre ďalšie pripojenie zvýšila o 407 MW na celkových 941 MW. Vedenie SEPS 28. apríla podalo na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví návrh na zvýšenie kapacity o 170 MW pre nové FVE a VTE. Po jeho schválení bude môcť celkový inštalovaný výkon súčasných a nových solárnych a veterných zdrojov elektrickej energie dosiahnuť až 1111 MW.