Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Inštitút: Rodinné stavebné sporenie môže pomôcť, nemalo by sa rušiť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Inštitút moderného spotrebiteľa (IMS) nesúhlasí s aktuálnym návrhom Ministerstva financií (MF) SR, ktorý má za cieľ zrušiť tento nový nástroj ešte pred jeho účinnosťou od januára 2024.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Rodinné stavebné sporenie môže od nového roka pomôcť tisíckam bežných rodín zabezpečiť si dostupné bývanie. Je o tom presvedčený Inštitút moderného spotrebiteľa (IMS). Nesúhlasí preto s aktuálnym návrhom Ministerstva financií (MF) SR, ktorý má za cieľ zrušiť tento nový nástroj ešte pred jeho účinnosťou od januára 2024. K návrhu novely zákona o stavebnom sporení, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, spúšťa inštitút hromadnú pripomienku.

"Rodinné stavebné sporenie robí štátnu prémiu dostupnejšou pre rodiny s deťmi a otvára tak stavebné sporenie tej skupine, ktorá ho často potrebuje najviac," argumentuje riaditeľ IMS Filip Kužma. Nerozumie preto iniciatíve MF tento druh sporenia zrušiť. Štátna prémia je podľa neho nástroj, prostredníctvom ktorého vie štát adresne a cielene podporovať občanov v zodpovednom sporení si na kúpu nového alebo rekonštrukciu starého bývania, čím zvyšuje jeho dostupnosť.

Rezort financií vo svojom návrhu argumentuje neadresným poskytovaním štátnej prémie, s čím IMS nesúhlasí. "Zákon, ktorý predkladateľ navrhuje zrušiť, len reaguje na potreby aplikačnej praxe a zreálňuje očakávania štátu od stavebných sporiteľov. Štát nedáva spotrebiteľom peniaze len tak, ale dopĺňa ich vlastný príspevok. Štát má takisto garanciu, že rodiny využijú prémiu na bývanie, nakoľko každé euro, ktoré cez systém stavebného sporenia prejde, musí byť doložené zmluvami, faktúrami či bločkami," zdôraznil Kužma.

Upozornil, že dostať sa k novému bývaniu je na Slovensku najťažšie spomedzi 27 európskych krajín, pričom na kúpu bytu s výmerou 70 štvorcových metrov (m2) potrebuje Slovák v priemere 14 hrubých ročných platov. Práve preto poslanci Národnej rady (NR) SR pred niekoľkými mesiacmi schválili novelu zákona o stavebnom sporení, ktorou sa od budúceho roka zavádza koncept rodinného stavebného sporenia.

Je určené pre domácnosti manželov s deťmi a zahŕňa tri zmeny. Na polovicu sa má znížiť suma, ktorú je potrebné nasporiť na získanie plnej 70-eurovej ročnej štátnej prémie. Zároveň počas prvého roka odo dňa poskytnutia prémie dostanú rodinní sporitelia 50 % zľavu z poplatkov. Zmeniť sa má tiež výpočet maximálneho príjmu pre zachovanie nároku na prémiu. Po novom sa strop ročného príjmu nebude počítať po jednotlivcoch, ale spoločne za celú domácnosť.

Novelu, ktorá od budúceho roka prináša zvýhodnené rodinné stavebné sporenie, schválila NR SR tento rok v júni na návrh skupiny poslancov hnutia OĽANO. Touto úpravou sa však podľa MF vytvorilo neadresné poskytovanie štátnej prémie z hľadiska príjmov sporiteľov a založili sa výrazne zvýšené nároky na štátny rozpočet. Stavebný sporiteľ, ktorý je členom zákonom definovanej domácnosti, je podľa rezortu financií v aktuálnej právnej úprave oproti iným sporiteľom neprimerane zvýhodnený.