Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Inštitút všeobecnej voľnej živnosti sa nezavedie, návrh SaS neprešiel

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podľa liberálov sú pri ohlasovaní živnosti fyzické a právnické osoby povinné uviesť predmet podnikania.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Inštitút všeobecnej voľnej živnosti sa na Slovensku nezavedie. Plénum Národnej rady (NR) SR totiž pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania návrh novely živnostenského zákona z dielne SaS, ktorý mal túto novinku zaviesť do praxe.

Podľa liberálov sú dnes pri ohlasovaní živnosti fyzické a právnické osoby povinné uviesť predmet podnikania. Pri remeselných a viazaných živnostiach je podmienkou prevádzkovania živnosti preukázanie odbornej spôsobilosti. Pri voľných živnostiach nie je potrebné preukazovať odbornú spôsobilosť.

V rámci voľných živností teda môže podľa SaS živnostník ohlásiť ľubovoľný počet predmetov podnikania len na základe svojho vlastného rozhodnutia. "V praxi však začínajúci živnostník nemusí vopred vedieť určiť všetky typy aktivít, ktorým sa bude v budúcnosti venovať," opísali predkladatelia.

Rovnako sa podľa nich môže stať, že sa časom živnostník rozhodne pre novú podnikateľskú aktivitu. A pokiaľ ju nemá uvedenú ako predmet podnikania, musí ju znovu ohlásiť.

Navrhovali preto, aby sa ako predmet podnikania mohlo uviesť aj podnikanie v rozsahu voľnej živnosti, ktoré by pokrývalo všetky voľné živnosti. "Zavedenie inštitútu všeobecnej voľnej živnosti by umožnilo živnostníkom, aby s takýmto predmetom činnosti mohli vykonávať všetky živnosti, pre ktoré sa nevyžaduje splnenie osobitných podmienok a aby nemuseli pri každom rozširovaní svojej podnikateľskej činnosti o nový typ aktivít ohlasovať živnostenskému úradu nový predmet podnikania," vysvetlili poslanci z SaS.