Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Trenčín bude mať integrované osvetlenie. V Európe ho má len Budapešť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na zrekonštruovanom Mierovom námestí budú stĺpy imitovať stromy a okrem osvetlenia ponúknu Trenčanom niekoľko ďalších funkcií.

Trenčín 24. septembra (TASR) – Trenčín bude po Budapešti druhým mestom v Európe, ktoré bude mať moderné integrované osvetlenie. Na zrekonštruovanom Mierovom námestí budú stĺpy imitovať stromy a okrem osvetlenia ponúknu Trenčanom niekoľko ďalších funkcií.

Ako informoval primátor Trenčína Richard Rybníček, nové moderné osvetlenie bude spĺňať maximálne požiadavky na SmartCity. V osvetľovacom stĺpe bude zabudované osvetlenie, reproduktor, wifi, kamera, výstražné osvetľovacie prúžky, zásuvky na nabíjanie mobilných telefónov a predpríprava aj pre nabíjačky na elektromobily.

„My ako mesto budeme môcť púšťať počas nejakých výročí do reproduktorov napríklad vážnu hudbu. Človek, keď bude prechádzať centrom mesta, bude počuť peknú hudbu a možno nebude počuť rôzne bliakanie z prevádzok, každú chvíľku iné. Ja by som bol rád, keby sme takéto stĺpy nainštalovali postupne aj na Štúrove námestie, na Hviezdoslavovu ulicu a neskôr možno do celého mesta,“ skonštatoval Rybníček s tým, že doteraz pre nové integrované osvetlenie uložili asi desať kilometrov optických, silnoprúdových a slaboprúdových káblov.

Komplexná rekonštrukcia Mierového námestia v Trenčíne sa začala tento rok. Pôvodne mala byť dokončená do decembra, archeologické nálezy a staré potrubia odsunuli termín ukončenia na koniec apríla budúceho roku.