Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Intervencie na oslabenie českej koruny firmy vítajú, ekonómovia nie

Foto: TASR/AP

Politiku lacnej koruny kritizoval v decembrovom rozhovore pre TASR aj český prezident Miloš Zeman s tým, že táto politika pomáha len krátkodobo a do budúcnosti skôr prináša obavy.


Bratislava 6. februára (TASR) - Rozhodnutie Českej národnej banky (ČNB) držať politiku slabej koruny až do prvej polovice roka 2017 oceňujú exportéri, no kritizujú ekonómovia. Devízové intervencie udržujú kurz koruny v blízkosti 27 CZK/EUR.

Dôvodom predĺženia intervencií je pretrvávajúco nízka inflácia. Českým firmám, ktoré exportujú väčšinu produkcie, pomáha dosahovať rekordné zisky. "Pomáha to hospodárskym výsledkom. Podporuje to aj našu konkurencieschopnosť na zahraničných trhoch. Rok 2015 by mal byť ešte lepší, ako doteraz rekordný rok 2014," povedal pre TASR Lubomír Kovařík, generálny riaditeľ Českej zbrojovky (CZ) Uherský Brod, ktorá približne 80 % svojej produkcie exportuje. Najviac do USA, Egypta a Mexika. CZ Uherský Brod zaznamenala v roku 2014 zisk 432 miliónov Kč (15,98 milióna eur), za vlaňajšok by to podľa Kovaříka mohlo byť ešte o 100 miliónov Kč viac.

Česká ekonomika za prvých deväť mesiacov roka 2015 vzrástla o 4,5 %. Ťahá ju tiež export vďaka politike lacnej koruny. Ekonómovia však pokračujúce intervencie ČNB často kritizujú. Podľa Ilony Švihlíkovej z Vysokej školy medzinárodných a verejných vzťahov v Prahe pri súčasnom kurze koruny Česko nemôže uvažovať napríklad o prijatí eura. "V súčasnosti máme veľmi podhodnotený menový kurz k euru, daný politikou Českej národnej banky. Vstupovať s takýmto kurzom do eurozóny by znamenalo, že prídeme na pozícii žobrákov. Z ekonomického hľadiska by to bolo chybné rozhodnutie," uviedla pre TASR Švihlíková.

Politiku lacnej koruny kritizoval v decembrovom rozhovore pre TASR aj český prezident Miloš Zeman s tým, že táto politika pomáha len krátkodobo a do budúcnosti skôr prináša obavy. "Prvá z nich spočíva v tom, že devalvácia koruny, čo znamená aj znehodnotenie domácich úspor, povedie k oslabeniu tlaku na inovácie, pretože situácia je pohodlnejšia. A pohodlnosť znamená, že inovujete menej, ako keby ste boli pod väčším tlakom, napríklad silnej koruny. Druhá obava spočíva v tom, že až budeme vstupovať do eurozóny, tak sa budeme snažiť dosiahnuť čo najvýhodnejší kurz. No a kurz českej koruny voči euru je dnes krajne nevýhodný," zdôraznil Zeman.

Od roku 2013 ČNB v prípade potreby intervenuje na devízovom trhu na oslabenie kurzu českej koruny tak, aby udržiavala jej kurz voči euru blízko úrovne 27 CZK/EUR. Intervenciami na devízovom trhu bráni prílišnému posilneniu kurzu koruny pod úroveň 27 CZK/EUR. Naopak, v smere oslabenia koruny ČNB ponechá, aby sa kurz pohyboval podľa vývoja ponuky a dopytu na trhu. ČNB podľa expertov doteraz na intervencie minula 470 miliárd Kč.