Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Inverzná výnosová krivka na dlhopisoch obnovila obavy z recesie v USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Inverziu výnosovej krivky na amerických dlhopisoch pozorne sledujú obchodníci a mnohí ju považujú za signál blížiacej sa recesie.

Washington 13. júna (TASR) - Inverzná výnosová krivka na dlhopisoch obnovila obavy z recesie v USA. Výnosy 2-ročných amerických vládnych dlhopisov sa v pondelok na krátky čas dostali nad výnosy 10-ročných dlhopisov.

Inverziu výnosovej krivky na amerických dlhopisoch pozorne sledujú obchodníci a mnohí ju považujú za signál blížiacej sa recesie.

Rozdiel medzi výnosmi 2-ročných a 10-ročných dlhopisov na krátky čas padol na -0,02 % a do negatívneho pásma sa dostal prvýkrát od začiatku apríla. Dôvodom bola piatková (10. 6.) správa, ktorá ukázala, že inflácia v USA sa v máji nečakane zrýchlila na viac než 40-ročné maximum 8,6 %, čo podporilo obavy z agresívneho sprísňovania menovej politiky.

Výnosy 2-ročných dlhopisov americkej vlády sa v pondelok popoludní nachádzali s plusom 17 bázických bodov na 3,22 % a výnosy 10-ročných dlhopisov s plusom takmer 11 bázických bodov na 3,267 %.

Výnosy krátkodobých dlhopisov v posledných dňoch vzrástli prudšie než výnosy dlhopisov s dlhšou dobou splatnosti, pretože sú citlivejšie na zvýšenia úrokových sadzieb centrálnou bankou, čo spôsobilo sploštenie pozorne sledovanej výnosovej krivky.

Menový výbor (FOMC) americkej centrálnej banky (Fed) bude rozhodovať o nastavení menovej politiky tento týždeň. Trhy očakávajú, že zvýši úrokové sadzby minimálne o 50 bázických bodov, viacero ekonómov počíta so zvýšením až o 75 bodov.