Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Investície do nehnuteľností vo svete porastú,financovať sa budú na dlh

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nálada investorov v realitnom segmente bude v celosvetovom meradle naďalej pozitívna.

Bratislava 7. januára (TASR) – Viac ako polovica (52 %) medzinárodných investorov zvýši v roku 2016 investície do nehnuteľností, zatiaľ čo ich zníženie plánuje len 11 %. Vyplýva to z najnovšej správy poradenskej spoločnosti Colliers International. Investície do realít sú podľa nej na ceste k tohtoročnému kontinuálnemu rastu, pričom stále viac investorov sa pri financovaní akvizícií zadlžuje.

Správa ukázala, že nálada investorov v realitnom segmente bude v celosvetovom meradle naďalej pozitívna. „V hľadáčiku budú najmä primárne cieľové trhy s nižšou mierou rizika a stabilnými ekonomickými podmienkami. Na sekundárnych trhoch budú stimulovať investičnú aktivitu nízke úrokové sadzby,“ uvádza sa v nej.

Výsledky prieskumu medzi investormi potvrdzuje aj transakčná aktivita v prvých deviatich mesiacoch roka 2015. Na celom svete sa priamo do nehnuteľností investovalo 625 miliárd USD, čo predstavuje medziročný nárast o 11 %. Poradenská firma tvrdí, že objem globálnych transakcií by sa mal ku koncu tohto roka priblížiť k predkrízovej úrovni.

Zatiaľ čo investori, ktorí sa orientovali na výnosy, sa posunuli po rizikovej krivke smerom k sekundárnym aktívam a viac okrajovým trhom, hlavným cieľom pre globálnych cezhraničných investorov počas najbližších 12 mesiacov zostanú najlikvidnejšie trhy ako USA, Veľká Británia, Nemecko, Austrália či Japonsko a globálne mestá Londýn, Paríž, New York, San Francisco, Tokio alebo Sydney.

Tohtoročným trendom by mal byť aj návrat dlhov, čoraz viac investorov sa totiž pri financovaní akvizícií zadlžuje. „To znamená, že nastala časť fázy cyklu, kedy dlh nahrádza vlastný kapitál. To platí najmä pre kontinentálnu Európu, kde je pravdepodobné, že úrokové sadzby zostanú nízke po dlhší čas, aj vďaka programu kvantitatívneho uvoľňovania v eurozóne,“ píše sa v správe.

Chuť riskovať bude podľa Colliers International iba mierna. Medzinárodní investori naďalej dôverujú trhu, ale v dôsledku nedávnej ekonomickej nestability a geopolitických udalostí sú obozretnejší. Existuje obava, že ekonomické prostredie sa môže kedykoľvek zmeniť. Úrokové sadzby v Číne a USA označila len za dva problémy, ktoré rezonujú medzi investormi.

„Správa naznačuje, že dni, keď sa nehnuteľnosti predávali z jedného fondu na druhý, sa už skončili a normou sa stávajú dlhodobé bezpečné investície na kľúčových trhoch. Vzhľadom na veľké objemy už nazhromaždeného kapitálu je zrejmé, že na druhom konci rizikového spektra budú investori neustále hľadať príležitosti, a to najmä v menej prestížnych mestách a na zotavujúcich sa trhoch,“ predpovedá finančný riaditeľ spoločnosti John B. Friedrichsen.