Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Investujú Slováci do zníženia energetickej náročnosti?

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Najefektívnejšie úspory možno dosiahnuť investíciou do zateplenia, výmeny okien či nového kotla, slnečných kolektorov na ohrev teplej vody alebo vykurovanie.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Slovensko v porovnaní s mnohými vyspelejšími krajinami EÚ zaostáva vo využívaní modernejších a efektívnejších technológií, ktoré znižujú náklady na bývanie. Lepšie sú na tom Česi, Rakúšania, Nemci či Poliaci, ktorí investovali do zníženia energetickej náročnosti bývania výrazne viac už v minulosti.

Investície domácností do nízkoenergetických štandardov, obnoviteľných zdrojov energie či zateplenia sú na Slovensku výrazne nižšie.

"Samotné náklady na energie a bežný chod domácnosti bez nájomného a výdavkov na údržbu tvoria takmer jednu sedminu celkových výdavkov na spotrebu Slovákov. Ide teda o jednu z najväčších položiek spotreby. Navyše, v porovnaní s mnohými inými zložkami spotreby, je možnosť domácnosti priamo znížiť tieto výdavky, nižšou spotrebou alebo náhradou za iný tovar či službu, bez výraznejšieho poklesu životného komfortu, veľmi limitovaná," zdôraznil dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Andrej Arady, makroekonóm VÚB.

Podľa neho je pritom z ekonomického hľadiska oveľa výhodnejšie zainvestovať do vylepšenia bývania, ako šetriť na rekonštrukciu. Najefektívnejšie úspory možno dosiahnuť investíciou do zateplenia, výmeny okien či nového kotla, slnečných kolektorov na ohrev teplej vody alebo vykurovanie.

"Motiváciou rekonštrukcie zameranej na úsporu energií sú pre majiteľa predovšetkým oveľa nižšie náklady na energie, ktoré veľmi často prevýšia náklady na úver. Takisto vyšší komfort bývania v zime aj v lete a dlhodobé zhodnotenie nehnuteľnosti," uviedol Bjorn Kierulf, architekt a odborník na energeticky efektívne bývanie.

Hoci Slovensko patrí medzi susediacimi krajinami k tým pomalším, aj tu sa trend znižovania nákladov na bývanie prejavuje. Napríklad pri pôžičkách. Podľa Angeliky Farkašovej z VÚB za posledné dva roky, viac ako polovica úverov nad 5000 eur poskytnutých bankou, bola určená práve na rekonštrukcie či vylepšenie bývania.