Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Investičné banky nezaplatili žiadne dane aj napriek vysokým ziskom

JPMorgan Foto: TASR/AP

Sedem investičných a korporátnych bánk operujúcich v Londýne zaplatilo na firemnej dani v roku 2014 celkovo 31 miliónov USD. Vygenerovali tržby v celkovej výške 31 miliárd USD, zisky 5,3 miliardy USD.

Londýn 27. decembra (TASR) - Sedem najväčších investičných bánk operujúcich v Londýne zaplatilo vlani v Británii minimálne alebo žiadne dane, pričom zaznamenali miliardové zisky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Správy zverejnené v uplynulých mesiacoch ukázali, že sedem investičných a korporátnych bánk operujúcich v Londýne zaplatilo na firemnej dani v roku 2014 celkovo 31 miliónov USD (28,32 milióna eur). V Británii vygenerovali tržby v celkovej výške 31 miliárd USD, zisky 5,3 miliardy USD a zamestnávali 33.000 ľudí.

Päť z týchto bánk - JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank AG, Nomura Holding a Morgan Stanley - uviedli, že ich hlavné britské divízie nezaplatili žiadnu firemnú daň.

Podľa analýzy agentúry Reuters tieto banky plus Goldman Sachs a UBS využili daňové výhody a straty, ktoré nahromadili počas bankovej krízy, aby znížili svoje dane. Správy ukázali, že niektoré banky nezaplatili žiadne dane, pretože v Londýne nahlásili straty a zisky nahlásili v oveľa menších pobočkách, pre ktoré platí menšie zdanenie.

Správy bánk sú k dispozícii, pretože Európska únia (EÚ) v roku 2013 zmenila pravidlá pre banky, ktoré teraz musia zverejňovať zisky podľa jednotlivých krajín rovnako ako daňové úľavy.

Britská vláda patrí k lídrom globálnych snáh o to, aby firmy platili dane. Jedným z dôvodov je aj pohoršenie verejnosti po správach z uplynulých rokov, že spoločnosti ako Google a Starbucks presúvajú zisky z Británie, aby sa vyhli plateniu daní.

Hovorcovia bánk sa k uvedeným informáciám odmietli vyjadriť. Upozornili len na to, že finančné inštitúty neporušili žiadne pravidlá tákajúce sa platenia daní. Výška daní je podľa nich premenlivá a odráža zisky dosiahnuté v predchádzajúcich rokoch.

(1 EUR = 1,0947 USD)