Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Investičné fondy s makro stratégiami naberajú na popularite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tieto fondy sa totiž zameriavajú na jednu investičnú stratégiu, zväčša na významné geopolitické alebo ekonomické udalosti. Využívajú pritom meny, dlhopisy, úroky a termínové akciové obchody.

Londýn/Boston 9. apríla (TASR) - Takzvané makro investičné fondy sa vracajú na výslnie a lákajú investorov, ktorí sledujú ekonomickú politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, európske voľby či vývoj úrokových sadzieb. Tieto fondy sa totiž zameriavajú na jednu investičnú stratégiu, zväčša na významné geopolitické alebo ekonomické udalosti. Využívajú pritom meny, dlhopisy, úroky a termínové akciové obchody.

Najväčší záujem však investori majú skôr o nové fondy než o renomovaných hráčov. Najziskovejší budú tí, ktorí spolupracujú s veľkými makro fondmi, ako Moore Capital Management, Brevan Howard a Tudor Investment, ktoré si urobili meno v rokoch 2007 až 2009, keď výrazne prekonali trh. V rokoch 2010 až 2012 zarobili desiatky miliárd dolárov, no v rokoch 2013, 2014 a 2016 pre viacero príčin stratili.

"Vzhľadom na návrat volatility na trhy a pokles finančných rezerv sme presvedčení, že nadchádzajú podmienky nahrávajú makro manažérom," povedal Eric Siegel, investičný riaditeľ Citi Private Bank. Makro stratégie boli medzi investormi najpopulárnejšie v poslednom kvartáli 2016 a prvých dvoch mesiacoch tohto roka.

O ďalšom vývoji rozhodne nasledujúci priebeh tohto roka. Hoci makro fondy v prvých dvoch mesiacoch tohto roka dosiahli len zisk 0,38 %, ich popularita stúpa. Marcový prieskum Credit Suisse medzi 320 inštitucionálnymi investormi, ktorí spravujú 1,3 bilióna USD (1,22 bilióna eur), ukázal, že makro je ich obľúbená stratégia pre rok 2017.

Podľa analýzy spoločnosti Preqin po víťazstve Trumpa investori umiestnili do makro stratégií 6,4 miliardy USD. Spoločnosť eVestment uvádza, že makro fondy v prvých dvoch mesiacoch tohto roka získali 4,4 miliardy USD. Ide tak o výraznú zmenu oproti minulému roku, keď investori stiahli z makra 9,8 miliardy USD.