Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Investičné fondy za 10 rokov zarobili klientom 1,3 bilióna eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Tieto závery prišli v čase, keď penzijné fondy čelia čoraz prísnejším kontrolám.

Londýn 28. januára (TASR) - Investičné fondy zarobili svojim investorom v posledných 10 rokoch 1,5 bilióna USD (1,32 bilióna eur). Informovala o tom agentúra Reuters.

Tieto závery prišli v čase, keď penzijné fondy, ako California Public Emploees' Retirement System alebo holandský PFZW, čelia čoraz prísnejším kontrolám. Dôvodom sú sťažnosti penzijných fondov na vysoké náklady a slabé výsledky.

Štúdia obchodnej organizácie Alternative Investment Management Association (AIMA) však tvrdí presný opak. "Globálny sektor investičných fondov od finančnej krízy rástol približne o 10 % ročne a väčšina tohto rastu pochádza z vyšších investícií verejných aj súkromných penzijných fondov," povedal výkonný riaditeľ AIMA Jack Inglis. Podľa jeho údajov každý štvrtý dolár investovaný v sektore, ktorý má celkovú hodnotu takmer tri bilióny dolárov, pochádza od verejných a súkromných penzijných fondov.

Čistý prílev investícií do fondov vlani dosiahol 76,4 miliardy USD, čo je najvyššia úroveň od roka 2007. Tieto peniaze zarobili investorom 140,3 miliardy USD, a to už po odpočítaní poplatkov vo výške zhruba 5 % hodnoty aktív, ktoré investičné fondy spravovali na začiatku roka 2014.

(1 EUR = 1,1344 USD)