Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Malta údajne poskytuje firmám priestor na daňové úniky

La Valletta, Malta Foto: TASR/AP

Firmy využívajú možnosť založiť si na Malte za 1200 eur pobočku a účtovnými transakciami dosiahnuť, že zisky zdania namiesto domovského štátu v ostrovnej republike.


Brusel 19. mája (TASR) – Malta pripravuje každoročne ostatné členské štáty EÚ o 1,5 miliardy eur daňových príjmov, informoval belgický denník Le Soir. Malta ponúka podľa medzinárodného tímu investigatívnych novinárov European Investigative Collaborations (EIC) zahraničným firmám veľmi výhodné daňové podmienky.

Firmy využívajú možnosť založiť si na Malte za 1200 eur pobočku a účtovnými transakciami dosiahnuť, že zisky zdania namiesto domovského štátu v ostrovnej republike. Na Malte je oficiálna daňová sadzba 35 %, ale zahraničným investorom úrady vrátia až šesť sedmín zo zaplatenej dane. Zahraničné firmy teda nakoniec zaplatia len 5-% daň.

To je oveľa nižšia sadzba ako v iných členských štátoch. Priemer v EÚ je 22 %, uviedol denník Le Soir. Podľa prepočtov periodika týmto spôsobom členovia Únie a zároveň maltská štátna pokladnica prichádzajú každoročne o 1,5 miliardy daňových príjmov.

Neobvykle nízke sú aj maltské sadzby dane z pridanej hodnoty. Napríklad pri nákupe jachty tam platí nepriama úmera – čím väčšia jachta, tým nižšia daň. Pri najväčších lodiach je sadzba len 5,4 %.

Uvedené zistenia zverejnené v denníku Le Soir sú výsledkom práce 48 novinárov v rámci investigatívnej siete EIC, ktorá združuje 13 európskych médií. K výsledkom dospeli po mesiacoch práce a preverení 150.000 dokumentov.

Výsledky práce EIC zazneli v čase, keď sú maltský premiér Joseph Muscat a jeho manželka podozrievaní z korupcie a z vlastníctva firmy v daňovom raji v Paname. Muscat pod tlakom podozrení vyhlásil predčasné voľby, ktoré budú 3. júna.