Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Investor ponúka mestu Levice dohodu

Foto: VAV invest

Spoločnosť VAV invest pripravovala v meste Levice výstavbu obchodného centra (Europa SC LV).

Levice 10. marca (OTS) - Mesto Levice však povolilo výstavbu ďalšieho obchodného centra (OC Dituria) iba vo vzdialenosti 200 m od projektu Europa SC LV. Výstavba a prevádzka dvoch nákupných centier v takej malej vzdialenosti, nie je ekonomicky únosná. VAV invest preto ponúkla mestu Levice dohodu, aby mesto odkúpilo pozemky určené na výstavbu Europa SC LV za nákupnú cenu (1,5 mil. €) a tiež uhradilo investície, ktoré VAV invest realizovala v prospech mesta Levice (0,2 mil. €). Navyše, podľa odborného posudku, boli stavebné povolenia na rozšírenie OC Dituria vydané v rozpore s územným plánom mesta Levice.

Mesto Levice vydalo v roku 2012 stavebné povolenie na výstavbu Europa SC LV. Avšak už o tri mesiace mesto Levice vydalo stavebné povolenia na výstavbu a modernizáciu ďalšieho obchodného centra - OC Dituria, ktoré leží vo vzdialenosti cca 200 m.

Mesto Levice deklarovalo písomne podporu výstavbe projektu Europa SC LV a už pri vydávaní stavebných povolení pre Europa SC LV si zadefinovalo investície, ktoré VAV invest uhradil.

Pre náš projekt sme mali pripravované financovanie z viacerých bánk (SLSP, OTP, REIFEISEN). Výstavba a prevádzka dvoch nákupných centier, navyše v takej malej vzdialenosti (cca 200 m ),však nie je ekonomicky rentabilná. To bol dôvod, prečo financujúce banky pozastavili svoj záujem do doby, kedy sa nepostaví OC DITURIA a bude jasné, akých nájomcov dokáže osloviť koncepcia tohto centra.


Napriek tomu, že mesto Levice písomne deklarovalo záujem o výstavbu Europa SC LV, prenajalo a neskôr odpredalo pozemky potrebné pre výstavbu obchodného centra Dituria, bez ktorých by sa dostavba a zväčšenie OC DITURIA nemohla realizovať. Vzhľadom na podozrenie, že výstavba a modernizácia OC Dituria nie je v súlade s platným územným plánom mesta Levice, sme dali spracovať nezávislý odborný posudok, či bolo stavebné povolenia a výstavba OC Dituria v súlade s platným územným plánom. Výsledkom je analýza, že vydané stavebné povolenia pre obchodné centrum Dituria je v rozpore s platným územným plánom mesta a mesto Levice pri vydávaní stavebných povolení podľa tejto analýzy porušilo zákon. OC Dituria je rozšírené o cca 2100 m2 nad schváleným pôdorysným záberom.

Mesto Levice tvrdí, že nemalo ako zabrániť výstavbe a prístavbe OC DITURIA. Podľa nášho právneho názoru, OC DITURIA mohla v zmysle stavebného zákona prejsť modernizáciou a rekonštrukciou, ale prístavba, ktorá je v rozpore s platným územným plánom, povolená byť nemala.

Keďže výstavba ďalšieho obchodného centra Europa SC LV by nebola po dostavbe OC DITURIA realizovateľná, hľadali sme a stále hľadáme s mestom Levice dohodu ako korektne ukončiť vzájomné vzťahy.

Prioritne navrhujeme mestu dohodnúť sa mimosúdne. Po viac ako ročnom rokovaní sme mestu Levice, v súlade s uzavretými zmluvami, navrhli riešenie – aby mesto Levice odkúpilo pozemky určené na výstavbu Europa SC LV za nadobúdaciu cenu (teda za cenu, za ktorú ich kúpila naša spoločnosť).

Mesto Levice bohužiaľ zatiaľ reálne neprejavilo záujem situáciu riešiť. Preto sme boli nútení od zmluvy s mestom Levice odstúpiť a vyčísliť reálne náklady, ktoré mali naše spoločnosti s prípravou projektu Europa SC LV (náklady sú cca 2,6 mil. EUR) a požadovať tieto od mesta Levice uhradiť ako zmarenú investíciu.

Naše spoločnosti už pre mesto Levice zrealizovali investície za viac ako 200 tis. EUR týkajúce sa realizácie rekonštrukcie Námestia Hrdinov pred domom kultúry Družba, ktoré mesto Levice rekonštruovalo z prostriedkov Európskej únie. K tomu, aby mohlo mesto čerpať tieto prostriedky, dala VAV invest spracovať projekty pre rekonštrukciu námestia vo firme STANIO a umožnilo mestu Levice tieto použiť pre vydokladovanie vlastných investícii pri čerpaní fondov EU na rekonštrukciu. Zároveň mesto Levice potrebovalo aj vytvoriť dočasné parkoviská pre potrebu náhrady za zrušené parkovisko na Námestí Hrdinov, ktoré VAV invest na svoje náklady vybudovalo na našich pozemkoch. V súčasnosti je z tohto priestoru pekne upravené námestie.