Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Investori na Slovensku sa sťažujú na málo kvalifikovaných pracovníkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kvalifikované a súčasne lacné pracovné sily, predovšetkým v technicky orientovaných odvetviach, boli najväčším plusom Slovensko, keď sa na prelome tisícročia začal jeho prudký investičný rast.

Viedeň/Bratislava 6. júna (TASR) - Investori na Slovensku sa sťažujú na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Zahraničné koncerny najmä z automobilového priemyslu ich získavajú čoraz zriedkavejšie. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Odvoláva sa na najnovší prieskum Nemecko-slovenskej priemyselnej a obchodnej komory (DSIHK). Kvalifikované a súčasne lacné pracovné sily, predovšetkým v technicky orientovaných odvetviach, boli najväčším plusom Slovensko, keď sa na prelome tisícročia začal jeho prudký investičný rast.

Odvtedy prišlo do krajiny mnoho firiem z automobilového sektora, ktoré sa navzájom oberali o kvalifikovaných pracovníkov. Denník sa odvoláva na vyjadrenia konateľa DSIHK Guida Glaniu v Bratislave. Slovensko s výrobou 191 áut na 1000 obyvateľov je v tomto ukazovateli s veľkým náskokom najlepšie na svete.

Po Volkswagene, Peugeote a Kii sa teraz v tejto členskej krajine eurozóny usádza aj Jaguar.

Glania uviedol, že ich príchod má aj inú príčinu. "Slovensko malo dlhé roky konkurenčnú výhodu vďaka svojej silnej orientácii na matematicko-technické vzdelávanie na odborných školách ako aj na univerzitách." Avšak odborné vzdelávanie sa medzitým čoraz viac vzďaľovalo praxi podnikov. Školy sa takmer nemodernizovali a čoraz menej zodpovedali štandardom, ktoré závody potrebujú.

DSIHK sa dostala do poprednej línie presadzovania duálneho vzdelávania. "Práve teraz orientáciou na Nemecko a Rakúsko prichádzame k tomu, že sa vzdelávanie a povolanie spája, a vzdelávanie sa znova viac orientuje na potreby podnikov," dodal Glania.

V Nemecku dostávajú podniky od svojich záujmových zastúpení finančnú podporu, keď na Slovensku investujú do lepšieho vzdelávania. Predovšetkým sa musí zintenzívniť spolupráca a komunikácia so školami a technickými univerzitami. Glania ako dobrý príklad uviedol pilotný projekt v Novom Meste nad Váhom. Tamojšie podniky dostali pred dvoma rokmi pomoc, aby mohli začať s duálnym vzdelávaním pre typické metalurgické povolania.