Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pre investorov je veľkou pridanou hodnotou predvídateľnosť prostredia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa makroekonóma VÚB Andreja Aradyho malí a strední podnikatelia, ktorí sú chrbtovou kosťou stabilného rastu ekonomiky, by určite privítali zníženie administratívnej a daňovej a odvodovej záťaže.

Bratislava 9. marca (TASR) - Pre investorov je veľkou pridanou hodnotou, keď vedia predvídať prostredie, v ktorom majú podnikať na dlhšie obdobie. Stabilná a predvídateľná vláda je preto pre nové investície určite plus. Myslí si to makroekonóm VÚB Andrej Arady.

Podľa jeho slov sú síce výsledky volieb už jasné, ale ktoré strany a čo dokážu presadiť zo svojich programov, nateraz vôbec nie je jasné. Rozbehnuté investície aj ekonomika ako taká zrejme do rozlúštenia tohoto rébusu pobežia samospádom ďalej. Podľa neho bude určite pre budúcu vládu pozitívom rozbehnutý ekonomický rast a klesajúca nezamestnanosť, čo je však príbehom celého regiónu v strednej Európe.

"Aby sme z tohoto rastu vyťažili potenciál aj do budúcnosti, bude pre novú vládu potrebné rozbehnúť reformy, ktoré dlhodobo zlepšia podnikatelské prostredie. Určite sa bude musieť zaoberať aj alarmujúcim stavom v školstve a zdravotníctve. Skôr ako na zvýšenie aktuálnej spotreby bude potrebné investovať vyššie daňové prijmy do opatrení na dlhodobé zvýšenie potenciálu rastu," zdôraznil Arady. Ako dodal, malí a strední podnikatelia, ktorí sú chrbtovou kosťou stabilného rastu ekonomiky, by určite privítali zníženie administratívnej a daňovej a odvodovej záťaže. Kľúčové bude aj zlepšenie vymáhateľnosti práva a rovnosť pred zákonom, čo mimochodom nemusí budúcu vládu stáť ani veľa peňazí.