Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Investori v strednej Európe dali vlani do nehnuteľností 7,3 mld. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aktivita sa výrazne zvýšila v 4. štvrťroku, keď investície dosiahli 2,9 miliardy eur oproti 1,8 miliardy eur v 3. kvartáli.

Bratislava 29. januára (TASR) – Objem investícií do nehnuteľností v strednej Európe v roku 2014 vzrástol na 7,3 miliardy eur, čo je najviac za ostatných sedem rokov. Medziročne stúpli o 41 %. Aktivita sa výrazne zvýšila v 4. štvrťroku, keď investície dosiahli 2,9 miliardy eur oproti 1,8 miliardy eur v 3. kvartáli. Vyplýva to z aktuálnej analýzy poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield.

Poľsko vlani prilákalo 3,13 miliardy eur, o niečo viac než v predchádzajúcom roku. Rumunsko bolo svedkom najvyššieho medziročného nárastu o 141 % na 1,07 miliardy eur. V Maďarsku predstavovali investície 616 miliónov eur pri 73-% raste. V Česku sa objem transakcií medziročne zvýšil o 96 % na 1,99 miliardy eur a Slovensko zaznamenalo nárast o 116 % na 504 miliónov eur. K európskym a americkým investorom sa pridal i kapitál z Ázie a Stredného východu.

"Stredná Európa sa stala neoddeliteľnou súčasťou všetkých celoeurópskych investičných stratégií. Je to hlavne zásluhou Varšavy, aktivita však jednoznačne posilňuje vo všetkých stredoeurópskych krajinách. Región ponúka kvalitné nehnuteľnosti a silné nájomné trhy, najviac v rámci najrýchlejšie rastúcich ekonomík z celej Európy," zhodnotil vedúci stredoeurópskeho investičného tímu spoločnosti James Chapman.

Pre Slovensko bol vlaňajšok ďalším silným rokom s objemami investícií, ktoré sa približovali tým v Maďarsku. "Zvýšená aktivita nových aj existujúcich investorov aj naďalej podporí napredovanie trhu. Po úspešných rokoch 2013 a 2014 je v súčasnosti záujem vo všetkých sektoroch. Očakávame, že rok 2015 bude taktiež úspešný," predpovedá vedúci tímu investícií spoločnosti na Slovensku Andrew Thompson.

Výsledky v každom z odvetví trhu s nehnuteľnosťami vzrástli, alebo prekonali dlhodobý priemer. Tabuľku v roku 2014 viedli kancelárske plochy s transakciami v hodnote 2,81 miliardy eur pri 13-% medziročnom zvýšení, nasledoval maloobchod s 2,32 miliardy eur, čo je o štvrtinu viac než v roku 2013. Priemyselný trh pokračoval vo výraznom raste, ktorý na úrovni 1,77 miliardy eur o 470 % prekonal päťročný priemer.

Spoločnosť očakáva, že v tomto roku bude rast objemu investícií na všetkých stredoeurópskych trhoch pokračovať. Zároveň sa majú vo všetkých odvetviach trhu naďalej znižovať výnosy.