Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Investori Volkswagenu chcú odškodné za stratu hodnoty akcií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Akcie VW stratili takmer tretinu zo svojej hodnoty, čo predstavuje približne 22 miliárd eur, po vypuknutí najväčšieho škandálu v 78-ročnej histórii automobilky.

Frankfurt nad Mohanom 18. januára (TASR) - Desiatky väčších akcionárov nemeckého koncernu Volkswagen (VW) sa chcú súdiť s automobilkou. Budú požadovať kompenzácie za pád hodnoty ich akcií po vypuknutí emisného škandálu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Právnická firma Nieding + Barth, ktorá zastupuje 66 inštitucionálnych investorov z USA a Británie, dnes oznámia, že sa ešte tento týždeň obráti na regionálny súd v Brunswicku a bude žiadať od VW milióny eur odškodného.

Akcie VW stratili takmer tretinu zo svojej hodnoty, čo predstavuje približne 22 miliárd eur, po vypuknutí najväčšieho škandálu v 78-ročnej histórii automobilky.

Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri obvinila nemeckú firmu, že do zhruba 500.000 dieselových áut v USA nainštalovala softvér, ktorý jej umožňuje maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. VW neskôr priznal, že po svete jazdí okolo 11 miliónov áut s takýmto softvérom.

VW sa k tejto správe odmietol vyjadriť. Koncern však čelí súdnym sporom na viacerých "frontoch". Američania, ktorí vlastnia vozidlá s týmto softvérom sa chcú tiež súdiť s automobilkou o odškodné. A americké ministerstvo spravodlivosti sa už súdi s nemeckým koncernom pre podvádzanie a porušenie emisných noriem.

Nieding + Barth chcú na súde vyrukovať s argumentom, že VW vedel o škandále a porušovaní emisných noriem už predtým, ako celý prípad odhalila EPA a prinútila automobilku vyjsť s pravdou von.