Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Investorom v eurozóne sa v novembri zlepšila nálada

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v novembri 2022 zvýšil na -30,9 bodu z -38,3 bodu v októbri.

Frankfurt nad Mohanom 7. novembra (TASR) - Investorom v eurozóne sa v novembri zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku regiónu vzrástla, prvýkrát za tri mesiace. Prispeli k tomu vyššie teploty a s tým spojený pokles cien energií, čo vyvoláva nádej, že plyn nebude túto zimu na prídel. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu renomovaného inštitútu Sentix. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v novembri 2022 zvýšil na -30,9 bodu z -38,3 bodu v októbri. Prekonal tak odhady analytikov, ktorí očakávali, že dosiahne -35 bodov.

Anketa ďalej ukázala, že aj čiastkový index očakávaní investorov v eurozóne tento mesiac vzrástol z októbrových -41 bodov na -32,3 bodu, čo je jeho najvyššia úroveň od júna 2022.

A zároveň index súčasnej situácie v eurozóne sa v novembri zvýšil na -29,5 z -35,5 bodu v októbri.

Manfred Hübner, riaditeľ Sentix, však upozornil, že novembrový nárast dôvery neznamená "zmenu trendu, ale ukazuje, ako citlivo investori reagujú na signály z energetického trhu".

Poznamenal pritom, že vyššie teploty a veľmi vysoké úrovne uskladnených zásob plynu v Nemecku zmiernili obavy z prídelov a ich potenciálneho vplyvu na ekonomiku.

Na prieskume sa zúčastnilo 1348 investorov, uskutočnil sa v dňoch medzi 3. a 5. novembrom, dodal Sentix.