Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Vplyvný inštitút IOBE zmiernil odhad recesie v Grécku v tomto roku

Ilustračné foto Foto: TASR - archív

IOBE najprv koncom júla zhoršil svoju prognózu pre grécku ekonomiku a namiesto rastu jej predpovedal tento rok recesiu.

Atény 15. októbra (TASR) - Grécka ekonomika tento rok klesne menej, ako odborníci pôvodne očakávali. Uviedol to vplyvný grécky inštitút IOBE. Dôvodom sú lepšie výsledky v 2. kvartáli 2015, keď vrcholila turistická sezóna. Informovala o tom agentúra Reuters.

IOBE najprv koncom júla zhoršil svoju prognózu pre grécku ekonomiku a namiesto rastu jej predpovedal tento rok recesiu. Svoj podiel na tom majú aj kapitálové kontroly, ktoré vláda zaviedla koncom júna. Podľa IOBE si vyberajú vysokú daň, a to nielen v prípade spotrebiteľských výdavkov, ale aj investícií aj exportu.

V najnovšej kvartálnej správe, ktoré IOBE zverejnil práve dnes, však zmiernil odhad poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) Grécka v tomto roku na 1,5 až 2 % z pôvodných 2 až 2,5 %. Dôvodom sú príjmy z cestovného ruchu. Predbežné údaje totiž naznačujú, že dosiahnu tento rok nový rekord. HDP Grécka vďaka tomu v 2. štvrťroku vzrástol medzikvartálne o 1,6 %, čo zmierni jeho pokles za celý rok.

Podľa inštitútu má Grécko šance vrátiť sa v 2. polovici 2016 znova k rastu, ak bude vláda dodržiavať úsporný program a podporí bankový systém.

Grécka ekonomika vlani po šiestich rokoch recesie vzrástla o 0,7 %, ale v tomto roku začal jej výkon znova klesať. Navyše, vláda v lete zaviedla kapitálové kontroly, a tie prispeli k ďalšiemu zníženiu spotrebiteľských výdavkov.

Grécki veritelia predpovedajú, že sa HDP krajiny tento rok zníži o 2,3 % a na budúci rok klesne o 1,3 %.