Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Irán je zrejme pripravený na kompromis, ťažba ropy by sa mohla zvýšiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

OPEC a ďalší producenti na čele s Ruskom sa zídu v piatok 22. júna vo Viedni, aby rozhodli o tom, ako budú pokračovať vo svojej produkčnej politike.

Viedeň 21. júna (TASR) - Irán signalizoval, že by mohol pristúpiť ku kompromisu a na blížiacom sa zasadnutí Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a štátov mimo ropného kartelu umožniť mierne zvýšenie produkcie. To je posun oproti vývoju zo začiatku týždňa, keď hrozilo, že Saudskej Arábii, ktorá stojí na čele OPEC, sa nepodarí dosiahnuť zhodu v otázke zvýšenia ťažby.

OPEC a ďalší producenti na čele s Ruskom sa zídu v piatok 22. júna vo Viedni, aby rozhodli o tom, ako budú pokračovať vo svojej produkčnej politike. Do pôvodných plánov OPEC zasiahli USA, ktoré nedávno rozhodli, že odstúpia od jadrovej dohody mocností s Iránom a voči blízkovýchodnej krajine opätovne zavedú sankcie. To by sa dotklo aj vývozu ropy. Medzitým USA zaviedli sankcie voči Venezuele, navyše krajina sa zmieta v hospodárskej kríze, čo rovnako obmedzuje možnosť dodávok ropy na trh. Spojené štáty preto Saudskú Arábiu neoficiálne požiadali o zvýšenie produkcie.

Ešte v utorok (19.6.) Irán akékoľvek diskusie o zvýšení ťažby odmietal s tým, že za vyššie ceny ropy môžu samotní Američania, ktorí sa rozhodli na Irán uvaliť sankcie. Uviedol, že k dohode vo Viedni podľa neho nedôjde.

V stredu (20.6.) však naznačil, že produkcia by sa mohla mierne zvýšiť. Iránsky minister ropného priemyslu Bidžán Zangání totiž uviedol, že členské štáty OPEC, ktoré ťažbu v posledných mesiacoch znížili výraznejšie, než im stanovuje dohoda o obmedzovaní ťažby, by mali dohodnuté kvóty dodržiavať. To znamená, že ich produkcia by sa mohla o niečo zvýšiť a týka sa to najmä Saudskej Arábie. Tá v minulých mesiacoch často škrtala v produkcii viac, ako sa čakalo.