Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Irán plánuje do 6 mesiacov zvýšiť ťažbu ropy o milión barelov denne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teherán bude svoje kroky koordinovať s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Produkčná kvóta ropného kartelu je momentálne na úrovni 30 miliónov barelov denne.

Teherán 21. novembra (TASR) - Irán plánuje v nasledujúcich mesiacoch zvýšiť produkciu ropy o milión barelov denne. Uviedol to dnes štátny tajomník iránskeho ministerstva ropného priemyslu Amir Husajn Zamanínia. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

"Do piatich, šiestich mesiacov zvýšime produkciu ropy zhruba o 1 milión barelov denne (1 barel = 159 litrov)," povedal Zamanínia novinárom na okraj zasadnutia členov Fóra krajín vyvážajúcich plyn. Dodal však, že Teherán bude svoje kroky koordinovať s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Produkčná kvóta ropného kartelu je momentálne na úrovni 30 miliónov barelov denne.

V auguste iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf povedal, že očakávané zrušenie západných sankcií voči Iránu po tom, ako sa krajina v júli dohodla so šiestimi veľmocami na obmedzení svojej jadrovej technológie, bude znamenať návrat vývozu ropy z Iránu na pôvodnú úroveň. Ropné trhy už krátko po dohode dali najavo obavy, že Teherán sa bude snažiť čo najskôr predať čo najviac uskladnenej ropy, ktorú počas sankcií nemohol vyvážať, a to aj s rizikom, že by to mohlo viesť k ďalšiemu zvýšeniu tlaku na ceny komodity.