Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Ekonomika

Írska centrálna banka zlepšila prognózu hospodárskeho rastu

Dublin, Írsko. Foto: TASR/AP

Dôvodom zlepšenia prognózy je väčší rast zamestnanosti a domáceho dopytu v Írsku.

Dublin 6. apríla (TASR) - Írska centrálna banka dnes zlepšila prognózu hospodárskeho rastu krajiny, ktorá patrí medzi najrýchlejšie expandujúce ekonomiky v Európskej únii (EÚ).

Banka najnovšie predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Írska zvýši tento rok o 3,5 % a v nasledujúcom roku o 3,2 %. To je optimistickejší odhad ako vlani, keď ešte predpokladala tvrdší vplyv brexitu na britskú a írsku ekonomiku.

Dôvodom zlepšenia prognózy je väčší rast zamestnanosti a domáceho dopytu v Írsku, uviedla banka, podľa ktorej sa vlaňajšie rozhodnutie Britov o odchode z EÚ zatiaľ neodrazilo na výkone ekonomiky. Premietlo sa len do oslabenia libry.

V analýze o vplyve brexitu banka ďalej konštatuje, že niektoré írske firmy môžu nasmerovať investície do Británie, aby mohli aj v budúcnosti poskytovať svoje služby tamojším klientom.

A naopak, niektoré britské firmy môžu investovať v Írsku, ktoré sa pre nich stane platformou pre obchodovanie s EÚ.

Čo sa týka pracovného trhu banka predpovedá, že priemerná miera nezamestnanosti dosiahne tento rok 6,4 % a na budúci rok klesne na 5,6 %. A zároveň zamestnanosť stúpne o 2,6 % v tomto roku a o 1,9 % v roku 2018. Počet Írov, ktorí majú prácu, by mal prekročiť hranicu 2,1 milióna, prvýkrát od roku 2008.

Centrálna banka očakáva aj mierne oživenie inflácie, ktorá podľa jej odhadu dosiahne tento rok 0,7 % a nasledujúci 1,2 %.

Všetky ukazovatele naznačujú, že írska ekonomika pokračuje v raste solídnym tempom a má podporu v silných domácich výdavkoch. Pretrvávajú však aj riziká, a to neistota v súvislosti s externými faktormi, ako sú brexit a politické a ekonomické zmeny vo svete.