Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Írska centrálna banka znížila odhad rastu ekonomiky

Írska vlajka. Foto: TASR/AP

Odhad sa týka tohto aj budúceho roka.

Dublin 27. júla (TASR) - Írska centrálna banka zhoršila odhad rastu ekonomiky na tento aj budúci rok, pričom ako dôvod uviedla rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu. Ako oznámila, júnové hlasovanie obyvateľov Británie v prospech takzvaného brexitu bude mať na írsku ekonomiku "negatívny vplyv, a to v najbližšom období, ako aj v dlhodobom horizonte". Informoval o tom portál RTTNews.

Írska centrálna banka oznámila, že znížila svoju prognózu rastu írskej ekonomiky v tomto roku na 3,6 % z pôvodnej predpokladanej úrovne 4,2 %. Čo sa týka budúceho roka, prognózu rastu ekonomiky zredukovala na 4,9 % z pôvodne udávanej úrovne 5,1 %.

Ako výrazne sa odchod Británie z EÚ na írskej ekonomike odrazí, to bude podľa centrálnej banky závisieť od toho, do akej miery sa obmedzia obchodné a finančné vzťahy Británie a EÚ, ako aj pracovná mobilita.

Podľa ekonómov banky Írsko síce svoju závislosť od britského trhu za posledné desaťročia znížilo, pre viaceré írske podniky je ale Británia ako obchodný partner stále kľúčová. Ide najmä o firmy v poľnohospodárstve a potravinárstve, ďalej pôsobiace v oblasti výroby odevov a obuvi či v oblasti cestovného ruchu.