Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Írska ekonomika v 3. kvartáli klesla o 1,8 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom bolo ochladenie odvetví, v ktorých dominujú nadnárodné spoločnosti.

Dublin 27. októbra (TASR) - Írska ekonomika v 3. kvartáli opäť klesla po oživení v predchádzajúcom štvrťroku. Dôvodom bolo ochladenie odvetví, v ktorých dominujú nadnárodné spoločnosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Hrubý domáci produkt (HDP) sa v období od júna do septembra v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom po očistení o sezónne vplyvy znížil o 1,8 % po náraste o 0,5 % v 2. štvrťroku, ukázali v piatok predbežné údaje írskeho štatistického úradu (CSO). V prvých troch mesiacoch tohto roka HDP padol o 2,6 %.

V medziročnom porovnaní HDP v 3. kvartáli klesol rýchlejším tempom o 4,7 % po znížení o 0,7 % v predchádzajúcom štvrťroku.

Separátna správa štatistického úradu ukázala, že tempo medziročného rastu írskych maloobchodných tržieb sa v septembri spomalilo na 2,5 % z 3,7 % v auguste. Medzimesačne maloobchodné tržby padli o 1,2 % po znížení o 0,1 % v auguste.

Bez započítania motorových vozidiel maloobchodné tržby v porovnaní s augustom klesli o 0,4 %, zatiaľ čo medziročne stúpli o 1,7 %.