Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Írsko od Apple vyberie nezaplatenú daň, ako nariadila EK

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dublin nechce, aby prišlo k situácii, že by z dôvodu ďalšieho odloženia musel americký koncern žalovať na súde, uviedol v utorok írsky premiér Leo Varadkar.

Dublin 21. novembra (TASR) - Írsko chce začať s vyberaním spornej dane vo výške až 13 miliárd eur od Apple. Dublin nechce, aby prišlo k situácii, že by z dôvodu ďalšieho odloženia musel americký koncern žalovať na súde, uviedol v utorok írsky premiér Leo Varadkar.

Európska komisia (EK) v auguste 2016 nariadila Apple, aby doplatil Írsku daň vo výške 13 miliárd eur. Americký koncern totiž podľa EK dostal od Dublinu nepovolenú štátu pomoc, keď v krajine platil len minimálne dane. Komisia v októbri vyhlásila, že zažaluje Írsko na súde pre odkladanie vybratia tejto nezaplatenej dane. Apple aj Dublin podali odvolanie proti pôvodnému rozhodnutiu EK.

"Nechceme sa dostať do situácie, v ktorej bude írska vláda nútená žalovať Apple na súde, pretože Európska komisia žaluje írsku vládu. Myslím si, že odkaz bol pochopený, a predpokladám, že v najbližších týždňoch príde k pokroku," povedal Varadkar v írskom parlamente.