Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Írsko má za sebou triumfálny návrat na globálne finančné trhy

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Dnešná aukcia je tak nielen testom dôvery v írsku ekonomiku, ale aj ´dôležitou skúškou´ pred plánovaným návratom Grécka, Portugalska a Cypru na dlhopisové trhy.

Dublin 7. januára (TASR) - Írsko má za sebou triumfálny návrat na globálne finančné trhy. Dnešná prvá emisia 10-ročných írskych dlhopisov od skončenia záchranného programu v decembri 2013 sa stretla s obrovským záujmom investorov. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Investori predložili Írsku ponuky v hodnote vyše 14 miliárd eur, čo je viac ako trojnásobok konečnej emisie za 3,75 miliardy eur. Uviedla to írska agentúra pre riadenie štátneho dlhu (NTMA).

Priemerný výnos z nových 10-ročných írskych dlhopisov dosiahol 3,54 %. To je výrazný pokles v porovnaní s rokom 2011, keď výnosy z írskych dlhopisov na sekundárnych trhoch kulminovali na úrovni 15 % v dôsledku prehĺbenia krízy v eurozóne.

Írsko muselo v roku 2010 požiadať o záchranný úver vo výške 85 miliárd eur, pretože stratilo prístup na finančné trhy. Vláda v Dubline v rámci podmienok úveru prijala tvrdé úsporné opatrenia, uskutočnila dôležité reformy. Podarilo sa jej tak ozdraviť verejné financie aj ekonomiku a vlani 15. decembra formálne ukončila záchranný program.

Dnešná aukcia je tak nielen testom dôvery v írsku ekonomiku, ale aj "dôležitou skúškou" pred plánovaným návratom Grécka, Portugalska a Cypru na dlhopisové trhy.

Dublin má síce dostatok financií do roku 2015. NTMA však chcela obnoviť pravidelné aukcie dlhopisov, aby ukázala, že Írsko "sa vrátilo do normálu" a dokáže získať peniaze na trhu, a tiež, aby zabezpečila krajinu pred prípadnými budúcimi turbulenciami na trhoch.

Veľký dopyt po nových írskych dlhopisoch je dôkazom, že trh dôveruje ekonomike zeleného ostrova, ktorá už vlani začala naberať tempo. V 3. štvrťroku dokonca vzrástla viac, ako sa čakalo. Konkrétne sa hrubý domáci produkt (HDP) Írska v období júl - september 2013 zvýšil o 1,5 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom a miera nezamestnanosti, ktorá v roku 2012 kulminovala na úrovni 15,1 %, v sledovanom období klesla na 12,5 %. Vláda očakáva, že tento rok stúpne výkon írskej ekonomiky o 2 %.

NTMA poverila emisiou 10-ročných dlhopisov banky Barclays, Citi Bank, Danske Bank, Deutsche Bank, Morgan Stanley a spoločnosť Davy Stockbrokers. Menšie krajiny eurozóny zvyčajne poverujú emisiou svojich cenných papierov banky, pretože im to umožní osloviť väčšiu škálu potenciálnych investorov.