Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Švédsko otvorilo Írsku cestu k predčasnému splateniu úveru od MMF

Šéfka MMF Christine Lagardeová Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Švédsky parlament tento týždeň ako posledný v rámci EÚ schválil žiadosť Dublinu o zmenu splátkového kalendára.

Dublin 22. novembra (TASR) - Írsku sa otvorila cesta k predčasnému splateniu úveru od Medzinárodný menového fondu (MMF), ktorý sa podieľal spolu s Európskou úniou (EÚ) na záchrannom programe pre zelený ostrov. Švédsky parlament totiž tento týždeň ako posledný v rámci EÚ schválil žiadosť Dublinu o zmenu splátkového kalendára. Informoval o tom írsky portál RTÉ.

Írska vláda sa usiluje znížiť svoj dlh, preto by chcela najskôr splatiť najdrahšie pôžičky od MMF, a potom pomoc zo záchranného fondu EÚ. Na zmenu v splátkovom kalendári však potrebovala súhlas všetkých partnerov v Európe. Švédsky parlament o tejto zmene hlasoval ako posledný. Írsku tak chýba už len jeden krok k cieľu, a tým je formálna ratifikácia dohody o zmene splátok novou švédskou vládou.

Vláda v Dubline chce refinancovať úver od MMF predajom nových dlhopisov. Kabinet dúfa, že na trhoch získa peniaze lacnejšie, s nižšími úrokmi, ako musí platiť fondu.

Írsko sa totiž po vystúpení zo záchranného programu vlani v decembri úspešne vrátilo na dlhopisové trhy a aj výnosy z jeho 10-ročných dlhopisov na sekundárnych trhoch výrazne klesli. Na ilustráciu, zatiaľ čo v roku 2011, keď dlhová kríza kulminovala, sa vyšplhali až na 15 %, po vystúpení zo záchranného programu sa prepadli na menej ako na polovicu.

Začiatkom novembra predalo Írsko 15-ročné dlhopisy za 3,75 miliardy eur s rekordne nízkym priemerným výnosom 2,49 %. A pri dvoch predchádzajúcich aukciách dlhopisov získalo Írsko na trhoch 3,75 miliardy a 5 miliárd eur. Írsko tak má dostatok financií na pokrytie svojich potrieb do konca roka 2016.

Vláda odhaduje, že by mohla ušetriť približne 1,5 miliardy eur v nasledujúcich rokoch, keď na vyrovnanie úveru od MMF vo výške 18,3 miliardy eur, ktorý chce uhradiť v troch splátkach, predá dlhopisy za lepších podmienok, teda s nižšími úrokmi.

A podľa zdroja blízkeho kabinetu, vzhľadom na tohoročné úspešné aukcie je teraz celkom pravdepodobné, že sa Írsko pokúsi vyrovnať dlhy voči MMF v dvoch splátkach, pritom prvých 9 až 10 miliárd eur by mohlo poslať fondu hneď po tom, ako Švédsko dokončí ratifikáciu zmeny splátkových podmienok.