Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Írsko pripravuje na budúci rok ďalší expanzívny rozpočet

Michael Noonan, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Írsko dostalo v roku 2010 finančnú pomoc na záchranu domácich bánk.

Dublin 13. októbra (TASR) - Írsko oznámilo, že podporí domácu ekonomiku ďalšou 1,5 miliardou eur vo forme zníženia daní a zvýšenia výdavkov. Krajina sa totiž rýchlejšie zotavuje z bankovej krízy. Informovala o tom agentúra AP.

Minister financií Michael Noonan predložil rozpracovaný návrh rozpočtu na rok 2016, ktorý obsahuje opatrenia na podporu tvorby pracovných miest, čistých príjmov a zvýšenie sociálnych príspevkov. Očakáva, že írska ekonomika bude na budúci rok rásť najrýchlejšie v Európe už tretí rok po sebe, že sa krajine podarí znížiť verejný dlh pod priemer eurozóny a že miera nezamestnanosti klesne z aktuálnych 9,4 % na 8 %.

Írsko sa po siedmich úsporných rozpočtoch vlani vrátilo k expanzívnym výdavkom. "Naša ekonomika sa transformovala. Prudko rastie naprieč všetkými sektormi a najdôležitejšie je, že jej rast je udržateľný a stále tvorí pracovné miesta. Ekonomika sa zotavila z poklesu zaznamenaného počas krízy a v súčasnosti je väčšia než kedykoľvek predtým v našej histórii," uviedol Noonan.

Írsko dostalo v roku 2010 finančnú pomoc od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) na záchranu domácich bánk. Koncom roka však ukončilo záchranný program a opäť získalo status najrýchlejšie rastúcej ekonomiky v únii.

Noonan očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa tento rok zvýši o 6,2 %, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s odhadmi zo začiatku roka, a v roku 2016 o 4,3 %.