Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Írsky export dosiahol minulý rok rekord

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konkrétne, export tovarov z Írska vzrástol v minulom roku o 15 % na rekordných 140 miliárd eur.

Dublin 15. februára (TASR) - Hodnota írskeho exportu dosiahla minulý rok rekordnú úroveň, pričom jeho závislosť od vývozu do Británie klesla.

Konkrétne, export tovarov z Írska vzrástol v minulom roku o 15 % na rekordných 140 miliárd eur. Vývoz tovarov do Británie pritom klesol, ale tento pokles bol výrazne kompenzovaný zvýšením exportu na takmer všetky ostatné kľúčové trhy Írska.

Írska ekonomika, ktorej hlavným motorom je export, patrí od roku 2014 medzi najrýchlejšie rastúce hospodárstva v Európskej únii (EÚ). Vláda v Dubline predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa vlani zvýšil o 7,5 %, keďže brexit mal zatiaľ len malý vplyv na jeho rast.

Hodnota írskeho tovaru vyvezeného do Británie, ktorá má opustiť EÚ 29. marca 2019, minulý rok klesla o 3 % na 14 miliárd eur. Bol to už druhý medziročný pokles exportu za tri roky.

Podiel exportu do Británie, najbližšieho suseda Írska, na jeho celkovom exporte sa vlani znížil na 11 % zo 17 % pred desiatimi rokmi.

Írske firmy zredukovali svoju závislosť od Británie tým, že zintenzívnili obchodovanie inde. Ich celkový vývoz do EÚ vzrástol o 13 % na 70 miliárd eur. Írsky export do Spojených štátov, najväčšej destinácie pre tovar, stúpol v minulom roku o 17,5 % na 39 miliárd eur.

Tovar vyvážaný do britskej provincie Severné Írsko, s ktorou má Írska republika jedinú "pozemnú" hranicu, sa v roku 2018 zvýšil o 4 % na 2,01 miliardy eur.

Import z Británie do Írska vlani vzrástol, a to o 5 % na 18,3 miliardy eur.