Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Island váha medzi eurom a kanadským dolárom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dlhová a finančná kríza, ktorá za posledné dva roky trápi eurozónu a ďalšie krajiny EÚ, spôsobila, že mnohí Islanďania zistili, že EÚ nie je žiadny finančný raj.

Brusel 15. marca (TASR) – Islandská premiérka Johanna Sigurdardottir je naklonená pristúpeniu jej krajiny do eurozóny, na druhej strane však musí počúvať hlasy na domácej politickej scéne, ktoré skôr volajú po prijatí kanadského dolára za novú ostrovnú menu ako po prijatí eura. Uviedol to dnes európsky internetový denník Euobserver.

Islanďania by sa začiatkom budúceho roka mali zúčastniť na referende o vstupe krajiny do Európskej únie (EÚ). Dlhová a finančná kríza, ktorá za posledné dva roky trápi eurozónu a ďalšie krajiny EÚ, však spôsobila, že mnohí Islanďania zistili, že EÚ nie je žiadny finančný raj.

Podľa prieskumov verejnej mienky až 7 z 10 obyvateľov ostrova sa chce vzdať islandskej koruny v prospech nejakej silnejšej meny, pričom obyvateľstvo je názorovo rozdelené na dva tábory. Časť Islanďanov chce euro, ďalší zas preferujú kanadský dolár.

Na tieto prieskumy priamo nadväzuje ďalší prieskum verejnej mienky, podľa ktorého iba 26 % Islanďanov podporuje myšlienku vstupu do EÚ. Liberálno-konzervatívna a euroskeptická Strana nezávislosti, ktorá pred nástupom súčasnej sociálno-demokratickej premiérky vládla na ostrove 18 rokov, už vlani v lete vyrukovala s teóriou prijatia kanadského dolára za novú ostrovnú menu. Kanadský veľvyslanec na Islande Alan Bones v reakcii na to nedávno uviedol, že kanadská vláda je otvorená diskusiám na túto tému.

“Voľba je medzi vzdaním sa islandskej suverenity v monetárnej politike v prospech jednostranného prijatia meny cudzieho štátu alebo prijatím členstva v Európskej únii,” povedala premiérka Sigurdardottir 10. marca na sneme Sociálno-demoratickej aliancie, ktorej šéfuje. Hovorca islandského ministerstva zahraničných vecí v stredu (14. 3.) naznačil, že podľa súčasnej vládnej koalície sociálnych demokratov a zelených ľavičiarov je najlepším riešením európsky scenár čiže vstup do EÚ a následne aj do eurozóny. Na druhej strane však vláda nemôže ignorovať vôľu veľkej časti obyvateľstva, ktorá má iný názor na finančné smerovanie tejto ostrovnej krajiny.