Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

ISTAT zhoršil vyhliadky rastu talianskej ekonomiky v budúcom roku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najnovší odhad rastu talianskej ekonomiky na úrovni 0,4 % znamená zhoršenie pôvodnej prognózy ISTAT o 1,5 percentuálneho bodu.

Rím 6. decembra (TASR) - Talianska ekonomika by mala v budúcom roku rásť iba o 0,4 %, uviedol v utorok taliansky štatistický úrad ISTAT, ktorý tak prudko zhoršil pôvodnú prognózu spred pol roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Najnovší odhad rastu talianskej ekonomiky na úrovni 0,4 % znamená zhoršenie pôvodnej prognózy ISTAT o 1,5 percentuálneho bodu. Ešte v júni ISTAT odhadoval rast hospodárstva v budúcom roku o 1,9 %.

Naopak, v prípade tohto roka štatistický úrad svoje vyhliadky podstatne zlepšil. Odhaduje, že ekonomika vzrastie o 3,9 %, zatiaľ čo v júni počítal s rastom iba o 2,8 %. K zlepšeniu odhadu prispel vývoj za prvé tri kvartály roka, ktorý sa ukázal lepší, než sa pôvodne odhadovalo.

Najnovšie prognózy štatistického úradu sú približne v súlade s odhadmi novej talianskej vlády Giorgie Meloniovej. Tá minulý mesiac zverejnila prognózu tohtoročného rastu na úrovni 3,7 % a budúcoročného na úrovni 0,6 %.

Prognózu vývoja talianskeho hospodárstva medzičasom zhoršili aj zástupcovia zamestnávateľov či Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), pričom ich odhad je ešte horší, než v prípade ISTAT. OECD očakáva v budúcom roku rast talianskej ekonomiky o 0,2 % a združenie talianskych zamestnávateľov Confindustria počíta so stagnáciou.