Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Americký koncern IBM prisľúbil v USA vytvorenie nových 25.000 miest

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Šéfka Ginni Romettyová zároveň uviedla, že do zaškolenia nových zamestnancov IBM investuje okolo 1 miliardy USD (942,5 milióna eur).

New York 14. decembra (TASR) - Americký technologický gigant IBM prisľúbil, že do štyroch rokov prijme približne 25.000 nových ľudí. Šéfka Ginni Romettyová zároveň uviedla, že do zaškolenia nových zamestnancov IBM investuje okolo 1 miliardy USD (942,5 milióna eur).

Vedenie IBM prisľúbilo zvýšenie počtu zamestnancov v USA pred dnešným stretnutím zástupcov technologického sektora s novozvoleným prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom. Spoločnosť IBM pritom v minulých rokoch zrušila tisícky pracovných miest.

Práve technologické koncerny patrili k tým, ktoré Trump počas prezidentskej kampane ostro kritizoval za presúvanie produkcie do zahraničia. V kampani ich obvinil, že sa v USA snažia vyhnúť plateniu daní. Zároveň prisľúbil aj obmedzenie imigrácie. Mnohé technologické koncerny pritom zamestnávajú veľký počet zahraničných odborníkov a ich šéfovia aj vo veľkej miere podporovali v kampani Hillary Clintonovú.

Okrem Romettyovej by sa na schôdzke s Trumpom mali zúčastniť aj najvyšší predstavitelia ďalších firiem zo sektora, ako sú Amazon, Apple, Microsoft či Facebook.

IBM patrila v Trumpových prejavoch k najviac kritizovaným spoločnostiam, práve za rušenie pracovných miest v USA a ich vytváranie v zahraničí, napríklad v Indii. Ihneď po voľbách však Romettyová poslala Trumpovi list, v ktorom mu predstavila návrhy na zjednodušenie zamestnávania v USA. Teraz je členkou tímu ekonomických poradcov Donalda Trumpa.