Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Dodávky tabletov na trh v druhom a treťom kvartáli rástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Stalo sa tak po niekoľkých predchádzajúcich kvartáloch znižovania dodávok týchto mobilných zariadení na trh. Vyplýva to z údajov analytických spoločností IDC a Canalys.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Dodávky tabletov na globálny trh v druhom a treťom štvrťroku 2020 medziročne vzrástli. Stalo sa tak po niekoľkých predchádzajúcich kvartáloch znižovania dodávok týchto mobilných zariadení na trh. Vyplýva to z údajov analytických spoločností IDC a Canalys.

Podľa IDC rástol trh s tabletmi v druhom kvartáli medziročne o 18,6 percenta, keď ich výrobcovia vyprodukovali dovedna 38,6 milióna kusov. Za tretí kvartál hlásila IDC nárast už o 24,9 percenta a 47,6 milióna dodaných kusov.

Canalys uvádza v druhom kvartáli 26-percentný nárast a 37,5 milióna dodaných zariadení a za tretí štvrťrok až 43,3-percentný nárast s celkovo 44,3 miliónom dodaných kusov tabletov. Zároveň existuje predpoklad, že tieto mobilné zariadenia zaznamenajú rast predajov aj za aktuálny štvrtý kvartál, ktorý býva ovplyvnený predvianočnými nákupmi.

Obidve analytické spoločnosti sa zhodujú v prvej päťke najväčších výrobcov tabletov. Najviac týchto zariadení dodala podľa nich spoločnosť Apple, nasledovaná Samsungom, Huawei, Amazonom a Lenovom.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Podľa odborných novinárov predajom tabletov pomohla aj koronakríza a s ňou súvisiaca práca z domu. „Ľudia pracujúci z domu si často narýchlo museli zháňať dostupné zariadenia s väčšími obrazovkami a tablety boli neraz vhodnou voľbou. Tieto zariadenia stále tvoria rozumnú alternatívu k počítačom či notebookom. Navyše k nim môžete pripojiť klávesnicu i myšku a stanú sa slušnými pracovnými nástrojmi,“ uviedla pre TASR technologická novinárka Alžbeta Gavendová z denníka Hospodárske noviny.

Podľa šéfredaktora magazínu TouchIT Ondreja Macka sa k pracovnému použitiu asi najviac priblížili tablety s operačným systémom iOS. „Avšak tam je cena veľmi podobná tomu, čo stojí notebook. Tablety budú aj v budúcnosti menej zaujímavá časť trhu ako inteligentné hodinky. O tie je veľký záujem, ľudia si chcú sledovať hlavne svoje zdravie,“ podotkol Macko.