Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Európska komisia chystá novú výzvu na bezplatný internet pre obce

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O dotáciu môžu obce požiadať od štvrtka 4. apríla od 13.00 h do piatka 5. apríla do 17.00 h.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) otvorí vo štvrtok (4. apríla) novú výzvu na predkladanie žiadostí o dotáciu na zriadenie bezplatného internetu na verejných priestranstvách. O 3400 poukazov, každý v hodnote 15.000 eur, môžu požiadať obce alebo skupiny obcí v celej Európskej únii, Nórsku a na Islande. Komisia vyberie príjemcov v poradí, v akom o poukaz požiadali, pričom sa usiluje o zabezpečenie geografickej rovnováhy, informovalo v pondelok Zastúpenie EK v SR.

Výzva bude otvorená iba jeden a pol dňa. O dotáciu môžu obce požiadať od štvrtka 4. apríla od 13.00 h do piatka 5. apríla do 17.00 h. "O poukaz môžu jedným kliknutím požiadať obce, ktoré sa predtým zaregistrovali na špecializovanom portáli WiFi4EU," upozornila Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia EK v SR. Peniaze môžu obce použiť na bezplatné pripojenie Wi-Fi vo verejných priestoroch vrátane radníc, verejných knižníc, múzeí, verejných parkov alebo námestí. Program WiFi4EU s celkovým rozpočtom 120 miliónov eur sa realizuje formou viacerých výziev.

Do predchádzajúcej výzvy na predkladanie žiadostí v novembri 2018 sa zapojilo viac ako 13.000 obcí z celej EÚ a pridelených bolo 2800 poukazov. Zo Slovenska bolo 252 prihlášok a poukaz získalo spolu 93 obcí a miest.