Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Začal sa tretí ročník IT Fitness Test zameraný na IT znalosti Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Zámerom projektu je na základe dát získaných testovaním zistiť, ako a kde mladí ľudia používajú digitálne technológie a na akej úrovni sú ich znalosti a zručnosti.

Bratislava 20. mája (TASR) - Zistiť úroveň základných IT vedomostí a zručností širokej verejnosti na Slovensku má za cieľ celonárodný on-line test IT znalostí Slovákov pod názvom IT FITNESS TEST. Test dnes na adrese www.itfitness.sk i odštartovali.

Cieľovou skupinou, ako dnes na stretnutí s novinármi povedali organizátori, sú predovšetkým mladí ľudia, študenti stredných a vysokých škôl. Otestovať sa však môžu občania všetkých vekových skupín.

Zámer realizovať testovanie IT zručností, predovšetkým študentov stredných a vysokých škôl v Slovenskej republike, IT FITNESS TEST, vznikol ešte v roku 2009, ako súčasť iniciatívy Európskej komisie, označovanej ako Týždeň IT zručností (eSkills Week).

IT FITNESS TEST sa v oboch ročníkoch v konečnom dôsledku stal jednou z najúspešnejších aktivít Európskeho týždňa eSkills vôbec a na Slovensku sa do testovania zapojilo celkovo takmer 80.000 účastníkov. Myšlienka IT testovania našla ohlas aj v iných krajinách, ktoré následne prevzali celkový koncept takéhoto on-line overovania IT.

IT FITNESS TEST 2013 bude prebiehať v termíne od 20.5.2013 do 20.6.2013. "Testovanie prebehne formou on-line testu, prostredníctvom ktorého si záujemcovia overia úroveň svojich IT zručností, pričom sa preveruje len základná úroveň znalostí z IT. Našou snahou je, aby sa do tohto procesu zapojila čo najväčšia skupina respondentov a aby sme tak získali relevantné informácie o úrovni IT zručností na Slovensku," upresňuje Juraj Sabaka, prezident IT Asociácie Slovenska, ktorá projekt zastrešuje a dodáva: "Počítačová gramotnosť je v súčasnosti dôležitou konkurenčnou výhodou na trhu práce."

Zámerom projektu je na základe dát získaných testovaním zistiť, ako a kde mladí ľudia používajú digitálne technológie a na akej úrovni sú ich znalosti a zručnosti. Na základe výsledkov bude vypracovaná štúdia, ktorej závery budú ponúknuté Ministerstvu školstva SR ako inšpirácia pre vyučovanie na stredných a vysokých školách.

Test zostavil tím pracovníkov Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. Po krátkej registrácii na www.itfitness.sk nasledujú otázky týkajúce sa spôsobu používania a najčastejších činností vykonávaných na počítači a internete. Okrem teoretických otázok test preveruje aj praktické zručnosti s vyhľadávaním informácií na internete. Po zodpovedaní všetkých otázok sa test automaticky vyhodnotí a respondent sa okamžite dozvie, ako v ňom obstál.