Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Jeden občan prenesie cez mobil v priemere 158 MB dát mesačne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Mobilný širokopásmový prístup na internet zahŕňa technológie tretej generácie a technológie vyššej rýchlosti HSPA alebo LTE, technológie GSM/GPRS sa nezapočítavajú.

Bratislava 22. mája (TASR) - Občan, ktorý aktívne využíva mobilný širokopásmový prístup, preniesol v druhom polroku 2014 prostredníctvom svojho mobilného telefónu v priemere 158 megabytov (MB) dát mesačne. Vyplýva to z údajov, ktoré mobilní operátori O2 Slovakia, Orange Slovensko, Slovak Telekom a SWAN poskytli Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ). Informoval o tom hovorca úradu Roman Vavro.

Obyvatelia SR preniesli podľa neho v sledovanom období cez mobilný širokopásmový internet spolu 6679 terabytov (TB) dát. Z toho 42 % preniesli užívatelia pripojení inak ako prostredníctvom mobilného telefónu.

Koncom vlaňajška sa minimálne raz za posledné tri mesiace pripojilo k rýchlemu mobilnému internetu 3,33 milióna užívateľov, z toho 462.000 užívateľov sa pripájalo inými prístupovými zariadeniami.

Mobilný širokopásmový prístup na internet zahŕňa technológie tretej generácie (3G) a technológie vyššej rýchlosti HSPA alebo LTE, technológie GSM/GPRS sa nezapočítavajú. "Reportované sú len maloobchodné prístupy. Zahrnutí sú len aktívni užívatelia. Užívatelia s obmedzeným prístupom na internet alebo len s e-mailovými službami nie sú zahrnutí," vysvetlil Vavro.