Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Každé mesto, obec či región môže byť smart

Snímka z Konferencie Ville inteligente - inteligentné mesto, ilustračná snímka. Foto: Facebook Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky

Koncept spája inovatívne využitie informačných technológií, efektívne riadenie dopravy, udržateľnú spotrebu energie a zdravé životné prostredie.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Nové možnosti inteligentných riešení na Slovensku predstaví konferencia Inovácie pre lepší život – Smart Cities & Internet of Things, ktorá sa uskutoční 27. novembra v Bratislave. Koncept spája inovatívne využitie informačných technológií, efektívne riadenie dopravy, udržateľnú spotrebu energie a zdravé životné prostredie. Konferencia je určená pre predstaviteľov samospráv, štátnej správy, zástupcov škôl, podnikateľov a širokú verejnosť.

Program je rozdelený do štyroch panelov a bude ho sprevádzať diskusia s účastníkmi konferencie. Sústredia sa na výzvy týchto a budúcich dní, a to na problematiku urbanizácie, klimatických zmien, zamestnanosť, digitalizáciu, mobilitu či vyčerpávanie zdrojov, teda faktory, ktoré transformujú súčasnú spoločnosť.

Ucelený koncept Smart City vyžaduje podporu národných vlád aj samospráv, ktorý zahŕňa strategické plánovanie, podporu inovácií a investovanie. Účastníci panelu zhodnotia, ako je Slovensko pripravené čeliť výzvam Smart City a ako budú realizáciu konceptu podporovať orgány štátnej správy.

Akokoľvek je koncept príťažlivý, financovanie smart riešení je nezodpovedanou otázkou pre mestá, obce, celé regióny, podnikateľov a často aj odborníkov. Tieto riešenia sa vyznačujú návratnosťou v dlhodobom horizonte a zároveň vyžadujú vysokú mieru zainteresovanosti občanov a komunít. Práve na konferencii sa budú hľadať odpovede, ako získať a využiť prostriedky na smart riešenia zo štátneho rozpočtu, z prostriedkov Európskej únie, inštitucionálnych aj lokálnych investorov.

Podujatie organizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v rámci národného projektu inovujme.sk, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom operačného programu Výskum a inovácie.