Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nokia a Apple sa dohodli na urovnaní patentových sporov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na konci minulého roka viedla Nokia proti Apple spory v 11 krajinách za porušenie patentových práv a Apple ju zase zažaloval na súdoch v USA.

Helsinki 23. mája (TASR) - Fínska spoločnosť Nokia a americký koncern Apple sa dohodli na urovnaní početných sporov o patenty a podpísali dohodu o spolupráci.

Finančné detaily dohody nie sú známe, ale Nokia dostane od Applu platbu v hotovosti ako preddavok a ďalšie príjmy, ktoré sú podmienkou dohody.

Nokia bola kedysi najväčším svetovým výrobcom mobilných telefónov, ale zmeškala nástup smartfónov a stratila pozíciu aj podiel na trhu. V roku 2014 predala svoju divíziu mobilov americkému Microsoftu a sústredila sa na sieťové zaradenia. Fínska firma však stále vlastní obrovské množstvo patentov

Zmluvu s Apple preto označila za "zmysluplnú". Maria Varsellonaová, hlavná právnička Nokie, uviedla, že dohoda s Apple mení ich vzájomné vzťahy. Z bývalých odporcov na súdoch sa stávajú partneri v podnikaní a z ich spolupráce budú mať klienti prospech.

Obe firmy sa roky súdili a obviňovali z porušovania patentových práv. Na konci minulého roka viedla Nokia proti Apple spory v 11 krajinách za porušenie patentových práv a Apple ju zase zažaloval na súdoch v USA.