Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Pripravenosť verejnej správy využívať umelú inteligenciu je nízka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najlepšie hodnotenie získali za uplynulý rok Spojené štáty americké (USA). Na druhom mieste skončil Singapur, po ktorom nasledovali Veľká Británia, Fínsko a Holandsko.

Bratislava 19. februára (TASR) - Pripravenosť slovenskej verejnej správy na využívanie umelej inteligencie (AI) je v porovnaní s inými krajinami Európskej únie (EÚ) nízka. V celosvetovom rebríčku Oxford Insight s názvom The Government AI Readiness Index 2021 skončilo Slovensko na 39. mieste. Medziročne tak pokleslo o štyri priečky. Informovala o tom spoločnosť SAS.

Firma pritom vyzdvihuje, že umelá inteligencia má vo verejnej správe široké možnosti uplatnenia. "Vďaka analýzam dát a strojovému učeniu dnes možno napríklad predpovedať dopravné zápchy, zefektívniť výber daní a identifikáciu daňových či dotačných podvodov, spresniť a zrýchliť diagnostiku v zdravotníctve alebo zlepšiť poskytovanie služieb občanom pomocou chatbotov," vymenoval Richard Kraus zo spoločnosti.

Konkrétne na Slovensku vidí potenciál pre umelú inteligenciu napríklad pri odhaľovaní daňových podvodov a znižovaní daňovej medzery v oblasti dane s pridanou hodnotou (DPH). "Veľké možnosti majú v rukách aj samosprávy, ktoré začínajú intenzívnejšie zbierať dáta z rôznych senzorov. Problémy im však robí následné spracovanie, analyzovanie a vyhodnocovanie dát," podotkol Kraus.

Slovensko sa podľa neho musí zlepšiť vo viacerých oblastiach, na základe ktorých vzniká aj rebríček spomínanej štúdie. V prvom rade musí podľa Krausa existovať vôľa a vízia na strane vlády a interné kapacity, ktoré dokážu takéto projekty naplánovať a zaviesť do praxe. "Druhý predpoklad je schopnosť technologického sektora takéto projekty uskutočniť a mať k tomu kvalifikovaných ľudí. V neposlednom rade je nevyhnutná dostupnosť kvalitných dát," uzavrel Kraus.

Rebríček porovnával situáciu v 160 krajinách sveta. Najlepšie hodnotenie získali za uplynulý rok Spojené štáty americké (USA). Na druhom mieste skončil Singapur, po ktorom nasledovali Veľká Británia, Fínsko a Holandsko. Čo sa týka krajín V4, Poľsko sa umiestnilo o štyri miesta vyššie ako Slovensko, Maďarsko naopak o štyri miesta nižšie a Česká republika skončila na 29. pozícii.