Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Slovensko.Digital víta stopnutie plánu na Informačný systém výstavby

Na archívnej snímke Ján Hargaš Foto: TASR - Martin Baumann

Odborníci zo združenia Slovensko.Digital spolu s Alianciou Fair-play už vo februári 2016 upozorňovali, že ide o nevýhodný nákup a nekvalitne pripravený projekt.

Bratislava 12. decembra (TASR) - IT odborníci z občianskeho združenia Slovensko.Digital uvítali rozhodnutie ministerstva dopravy zastaviť projekt na Informačný systém výstavby (ISV). "Potrebujeme, aby stavebné konanie fungovalo efektívnejšie, ale nie za cenu zle pripraveného projektu za 70 miliónov eur," konštatoval Ján Hargaš zo združenia.

Ministerstvo dopravy v pondelok (11.12.) informovalo, že šéf rezortu Árpád Érsek (Most-Híd) sa rozhodol stiahnuť Informačný systém výstavby v súčasnej podobe z nadchádzajúceho rokovania Riadiaceho výboru prioritnej osi 7 Informačná spoločnosť. Podľa ministerstva tak urobil na základe vlastných analýz, pripomienkového konania a aj po zozbieraní expertných posúdení, ktoré si na tento projekt nechal vypracovať.

ISV má za cieľ digitalizovať proces stavebného aj územného povoľovania a pomôcť skrátiť čas potrebný na vydanie príslušných povolení. Súťaž na jeho vybudovanie sa začala ešte za predchádzajúcej vlády, keď ministerstvo dopravy viedol Ján Počiatek (Smer-SD).

Odborníci zo združenia Slovensko.Digital spolu s Alianciou Fair-play už vo februári 2016 upozorňovali, že ide o nevýhodný nákup a nekvalitne pripravený projekt. "K projektu neboli zverejnené podklady, chýba k nemu legislatíva a k našej kritike sa postupne pridávali aj odborníci na stavebné konanie a vládni úradníci," doplnil Hargaš.

Na projekt už prebehlo verejné obstarávanie, ktoré vyhrala spoločnosť Asseco, zmluva však ešte nebola podpísaná. Podľa Slovensko.Digital bola následná obhajoba projektu zo strany ministerstva neúprimná a jej cieľom bolo len spätné zdôvodnenie nákupu.

Ministerstvo dopravy predložilo novú štúdiu k projektu na verejné vypočutie v novembri 2017. Pripomienky k nej podľa združenia vzniesli IT aktivisti, odborníci na stavebné konanie, aj vládni analytici z ministerstva financií. Projekt si od Slovensko.Digital vyslúžil jedno z najhorších hodnotení v metodike Red Flags, ktorou kontrolujú kvalitu štátnych IT zámerov.

"Rozhodnutie ministra Érseka vnímame ako šancu nastaviť projekt kvalitnejšie a pripraviť k nemu lepšie obstarávanie. Oceňujeme prístup Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Útvaru hodnoty za peniaze aj samotného ministerstva dopravy, pretože nakoniec zvíťazili vecné a odborné argumenty," dodal Hargaš.