Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Spojenie Yahoo a Verizonu sa odkladá pre vyšetrovanie hackerstva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa burzových pravidiel v USA musia spoločnosti nahlásiť všetky hackerské útoky, ktoré by mohli mať dôsledky pre investorov.

Sunnyvale 24. januára (TASR) - Akvizícia internetovej spoločnosti Yahoo telekomunikačným koncernom Verizon sa posúva z prvého do druhého kvartálu tohto roka. Yahoo oznámil, že spoločnosti ešte stále pracujú na transakcii v hodnote 4,8 miliardy USD (4,48 miliardy eur), na ktorej sa dohodli v júli minulého roka.

Dôvodom pre odklad je odhalenie rozsiahleho hackerského útoku, pri ktorom boli v roku 2014 ukradnuté dáta minimálne pol miliardy používateľov. Americká Komisia pre burzy cenných papierov (SEC) momentálne vyšetruje, či Yahoo neinformoval Verizon o hackerskom útoku príliš neskoro. Podľa informácií Wall Street Journal komisia si v decembri vyžiadala príslušné dokumenty. Okrem toho sa v decembri objavili informácie o ďalšej krádeži dát, ktorá sa mala udiať už v roku 2013 a zasiahla dokonca miliardu používateľov.

Podľa burzových pravidiel v USA musia spoločnosti nahlásiť všetky hackerské útoky, ktoré by mohli mať dôsledky pre investorov. Yahoo pritom začiatkom septembra minulého roka v povinnej správe pre Verizon napísal, že si nie je vedomý žiadnej krádeže údajov používateľov. Prvé správy o krádeži používateľských dát sa však v amerických médiách objavili už v júli. Podľa Wall Street Journal je vyšetrovanie SEC len v začiatkoch a dôsledky zatiaľ nie sú jasné.

Výsledky hospodárenia Yahoo nie sú veľmi priaznivé. V 4. kvartáli tržby, očistené o platby partnerom, medziročne klesli o 4 % na 960 miliónov USD. Zisk dosiahol 162 milióna USD a prekonal očakávania analytikov. V poslednom kvartáli 2015 totiž musel Yahoo zaúčtovať odpisy v celkovej výške 4,46 miliardy USD, čo viedlo k vysokej strate.