Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

IT Summit poukázal na nedostatok odborníkov v sektore

Foto: TASR/AP

Dopyt po zamestnancoch v IT sektore až štyrikrát prevyšuje ponuku.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Digitálna ekonomika je jednoznačná perspektíva nielen pre Európsku úniu, ale aj Slovensko. Až 90 % nových pozícií bude jednoznačne vyžadovať IT znalosti. Už dnes sektor informačných a komunikačný technológií (IKT) na Slovensku zamestnáva 2,3 % všetkých zamestnancov (mimo finančného sektora) a služby využívajú všetky odvetvia a sektory. Zhodli sa na tom účastníci 13. ročníka IT Summitu, ktorý sa konal vo štvrtok (1.10.) v Bratislave.

Podľa štúdie spoločnosti INESS Consult firmy z tohto odvetvia platia v pomere k svojej veľkosti najviac daní z príjmov právnických osôb. IKT spoločnosti zaplatili až 8,6 % z celkových daní z príjmov právnických osôb. Zamestnanci majú rovnako najvyššie platy, platia najviac daní z príjmov a odvádzajú najviac aj odvodov.

"Dopyt po zamestnancoch v IKT až štyrikrát prevyšuje ponuku a IKT tak v podstate nepozná ani pojem nezamestnanosť. Číslo, ktoré si zaslúži pozornosť, je fiškálna návratnosť dotácií. V automobilovom priemysle je totiž až šesťkrát dlhšia ako v IKT odvetví a tak máme pocit, že z IKT sektora obrazne visí ovocie, ktoré ako keby nikto nechcel pozbierať," uviedol na summite Radovan Ďurana zo spoločnosti INESS Consult.

V poradí 13. ročník konferencie IT Summit, výročného podujatia slovenskej komunity digitálnych technológií, však nebol o rozdeľovaní sektorov. Práve naopak, prezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský zdôraznil, že IKT sektor je odvetvím, ktoré dnes už úzko súvisí so všetkými ostatnými odvetviami. Len ťažko si možno predstaviť bez technológií zdravotníctvo či strojárstvo.

Nedostatok IKT špecialistov postihne nielen sektor samotný, ale predstavuje potenciálne riziko pre všetky podniky na Slovensku, pretože nebudú schopné zabezpečiť svoju digitálnu transformáciu a využiť príležitosti, ktoré poskytne jednotný digitálny trh Európskej únie.

IT Asociácia Slovenska v spolupráci s IT firmami pripravila projekt ITAS DSM Roadshow 2016, ktorý majiteľom a riaditeľom slovenských firiem vysvetlí nielen potenciál, ale aj ohrozenie, ktoré so sebou jednotný digitálny trh prináša, a súčasne ponúkne konkrétne riešenia, ako aj spôsoby spolufinancovania zo štátnych podporných zdrojov.

TASR informoval Gustáv Budinský z IT Asociácie Slovenska.